Ministar vanjskih poslova Poljske Jacek Czaputowicz u službenom posjetu Hrvatskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je u srijedu, 17. travnja 2019. godine, u službeni posjet ministra vanjskih poslova Poljske Jaceka Czaputowicza

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je u srijedu, 17. travnja 2019. godine, u službeni posjet ministra vanjskih poslova Poljske Jaceka Czaputowicza.

Tijekom sastanka  potvrđeni su vrlo dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje koje dijele niz zajedničkih vrijednosti i interesa, što predstavlja dobru osnovu za dalje jačanje međusobne suradnje.

Ministri su se usuglasili oko potrebe osnaživanja gospodarske suradnje i trgovinske razmjene, za što postoje svi preduvjeti, s obzirom na stabilan gospodarski rast u obje zemlje.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo jačanjem bilateralnih odnosa, posebno u području obrane, kao i kroz suradnju u okviru regionalnih inicijativa, kao što su V4+ te Inicijativa triju mora. Posebno je naglašena važnost međusobne povezanosti u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije.

Tijekom sastanka potvrđena su bliska stajališta Hrvatske i Poljske o mnogim aktualnim temama Europske unije i NATO-a. Poljska strana izrazila je snažnu potporu hrvatskom pridruživanju Schengenskom prostoru, OECD-u i eurozoni. Razmotrene su mogućnosti obostrane potpore u pitanjima proširenja u kontekstu poljskog predsjedanja Berlinskim procesom, transatlantskih odnosa i stabilnosti u jugoistočnoj i istočnoj Europi.

Također se razgovaralo i o budućnosti Europske unije, Višegodišnjem financijskom okviru za sljedeće razdoblje, predstojećim izborima za Europski parlament i hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije. Sugovornici su se složili u ocjeni da je 2019. zahtjevna godina u kojoj će biti potrebno dodatno intenzivirati suradnju svih članica Unije u pronalaženju odgovora na aktualne izazove.

 



Priopćenja