Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul razgovarao u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul razgovarao je danas, 10. prosinca 2004., s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim koji je u radnom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministar dr. Žužul je naglasio da Republika Hrvatska s optimizmom gleda na razvitak ukupnih odnosa s Ruskom Federacijom, posebno gospodarskih, što dokazuje i zaključenje pregovora o rješavanju pitanja klirinškog duga Ruske Federacije prema Republici Hrvatskoj. Iskazan je interes obiju strana za ubrzanjem rasta gospodarskih odnosa. Dogovoreno je da će se aktivno raditi na pripremi bilateralnih ugovora: o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, vojno-tehničkoj suradnji, o suradnji na području sprječavanja i uklanjanja prirodnih i civilizacijskih katastrofa, suradnji u borbi protiv kriminala uključujući i borbu protiv međunarodnog terorizma te ugovora o programu kulturne suradnje između Vlada Republike Hrvatske i Ruske Federacije.

Tijekom razgovora dvaju izaslanstava istaknuta je visoka razina prijateljskih odnosa bez otvorenih pitanja te je izraženo zadovoljstvo i uvjerenje da će se odnosi dalje razvijati i u okviru unaprjeđenja odnosa Ruske Federacije s Europskom unijom i hrvatskih pregovora o članstvu u Uniji.

Ministri dr. Žužul i Lavrov su razgovarali o stanju u regiji i odnosima Republike Hrvatske sa susjedima, multilateralnoj suradnji te razmijenili stajališta o aktualnim kriznim žarištima u svijetu. Ministar Lavrov je prenio velik interes ruskih investitora za ulaganja u hrvatski turizam, posebno na Jadranu. Istaknuo je interes ruske strane za aktivnim sudjelovanjem u izradi europske energetske strukture kako bi u tom području Ruska Federacija bila ravnopravan partner Europskoj uniji, posebno u regiji.

Govoreći o "Družbi-Adria", hrvatska i ruska strana istakle su potrebu završetka stručne studije o utjecaju projekta na očuvanje okoliša na temelju koje bi se tada provela javna rasprava te donijela konačna odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske u projektu. Uz produbljivanje gospodarskih veza između dviju zemalja vidljiv je obostrani interes za jačanjem kulturne suradnje te je ruska strana danas potvrdila namjeru za otvaranjem ruskog kulturnog centra u Zagrebu i za izgradnjom nove zgrade veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj. Dogovorene su konzultacije dvaju ministarstava vanjskih poslova u 2005. godini iz kojih će proizaći platforma za zajednički nastup u multilateralnom i međunarodnom političkom djelovanju.



Priopćenja