Ministar Stier na neformalnom sastanku mvp EU (Gymnich)

(Hina) – Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier boravio je u petak i subotu, 28. i 29. travnja 2017. godine u Valletti, Malti, gdje je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU...

(Hina) – Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier boravio je u petak i subotu, 28. i 29. travnja 2017. godine u Valletti, Malti, gdje je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU (Gymnich) te se susreo s kolegama ministrima Irske i Malte, Charlesom Flanaganom i Georgeom Vellom.

Ministri su tijekom neformalnog sastanka raspravljali o najvažnijim aktualnim zbivanjima u međunarodnom okružju, a tijekom sastanka s ostalim kandidatima za članstvo u EU su ponovili da politika proširenja ostaje važan instrument za promicanje stabilnosti na kontinentu, pogotovo na jugoistoku.

Ministar Stier je istaknuo kako Hrvatska smatra da je važno održati komunikaciju s Turskom u vrijeme zategnutih odnosa između Ankare i Bruxellesa. "Naglasili smo naš stav da je potrebno održati kanal komunikacije s Turskom, uvažavajući svu kompleksnost tih odnosa", izjavio je šef hrvatske diplomacije.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastali su se s turskim kolegom u Valletti prvi puta od kontroverznog referenduma 16. travnja kojim je predsjednik Tayyip Erdogan dobio šire ovlasti. EU je u petak priopćio da vrata Turskoj za članstvo u EU ostaju otvorena, bez obzira na višemjesečne verbalne sukobe Ankare i europskih vlada. No, neki istaknutiji članovi Europskog parlamenta i Austrija otvoreno pozivaju na prekid pristupnih pregovora, tvrdeći da nedavni referendum pokazuje da se Turska udaljava od Europe i njezinih temeljnih vrijednosti.

 

Više o neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU: http://www.eu2017.mt/en/Events/Pages/Informal-Meeting-of-Foreign-Affairs-Ministers-Gymnich.aspx.



Priopćenja