Ministar Picula primio je izaslanstvo Odbora za vanjske poslove parlamenta Irske...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je u srijedu, 16. srpnja 2003., izaslanstvo Odbora za vanjske poslove parlamenta Irske, predvođeno predsjednikom Odbora za vanjske poslove Irske Michaelom Woodsom.

Irska će preuzeti predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2004. godine, dakle u razdoblju kada bi Europska komisija trebala, prema najavama, izraditi mišljenje o hrvatskom zahtjevu za članstvom u EU.

Članovi izaslanstva Odbora za vanjske poslove irskog parlamenta su izrazili jasnu i otvorenu potporu hrvatskim nastojanjima da ostvari članstvo u EU ponudivši pomoć na temelju vlastitog iskustva koje je Irska stekla na istom putu. Ujedno su izvijestili kojim je pitanjima Irska posvetila posebnu pozornost u prevladavanju gospodarskih teškoća, te su ukazali na to kako je potrebno sačuvati europski model poduzetništva sa socijalnom ravnotežom napomenuvši kako upravo Hrvatska svojom dugom tradicijom i odlučnošću da sama određuje svoju budućnost može pridonijeti očuvanju europskih vrednota.

Zahvalivši na potpori koju Irska pruža Republici Hrvatskoj oko članstva u EU, ministar Picula je naglasio kako je 2003. godina izuzetna po tome što prvi put "osjećamo pozitivan pritisak" iz Bruxellesa, za razliku od prijašnjih godina. Pritom je izrazio spremnost RH da vlastitim angažmanom Europskoj uniji pomogne u konsolidaciji našeg susjedstva, čime Hrvatska šalje poruku zemljama u regiji. Kao primjer aktivne uloge Hrvatske ministar je naveo otvoreni poziv svim izbjeglicama da se vrate kao i odlučnost Vlade RH da pomogne u obnovi razrušenih domova.



Priopćenja