Ministar Jandroković susreo se u Muscatu sa omanskim ministrom vanjskih poslova i s generalnim tajnikom za vanjske poslove

U nastavku službenog posjeta Sultanatu Omanu, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se u subotu, 24. listopada 2009. godine, u Muscatu sa omanskim ministrom vanjskih poslova Yousufom bin Alawijem bin Abdullahom i s generalnim tajnikom za vanjske poslove Sayyidom Badrom bin Hamadom bin Hamoodom Al Bu Saidom.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Omana, te uvjerenje kako će i ovaj prvi službeni posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija, doprinijeti njihovom daljnjem unaprjeđenju u svim područjima. Ocijenjeno je pritom kako Hrvatska i Oman dijele mnoge zajedničke interese koji se posebno mogu kapitalizirati jačanjem gospodarske suradnje. Naglašeno je kako je trenutno uglavnom vezana uz naftni i plinski sektor te prehrambenu industriju. Stoga je ukazano i na druge potencijale koji bi mogli pridonijeti unaprjeđenju međusobnih odnosa.

Bilo je govora i o mogućnostima liberalizacije viznog režima, pri čemu je ministar Jandroković podsjetio kako je još ranije dao nalog da se svim poduzetnicima koji posjećuju Republiku Hrvatsku s namjerom poslovnog investiranja žurno izdaju vize u hrvatskim diplomatskim misijama. Osim toga, pojednostavljen je i postupak izdavanja hrvatskih viza za sve posjednike tzv. schengenskih viza.

Na sastanku je bilo riječi i o organizaciji posjeta predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Omanu krajem ove godine, te pripremi bilateralnih ugovora koji bi se tom prigodom potpisali. Bilo je riječi i o stanju u regiji jugistočne Europe, hrvatskim iskustvima u međunarodnim mirovnim misijama, te međusobnoj suradnji u mulitlateralnim organizacijama, osobito u okviru Ujedinjenih naroda.



Priopćenja