Ministar Jandroković sudjelovao je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je danas u sjedištu NATO-a u Bruxellesu na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a

"Foto: © NATO"
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je danas u sjedištu NATO-a u Bruxellesu na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske time je po prvi puta nazočio sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a. Tema današnjeg sastanka bila je aktualna situacija u Gruziji.

Iskazajući duboku zabrinutost trenutnim stanjem u Gruziji, ministar Jandroković je rekao kako Hrvatska podržava današnju izjavu NATO-a o tom pitanju te daljnjim planiranim koracima u rješenju krize.

Iskazujući također zabrinutost hrvatske Vlade humanitarnom situacijom u Gruziji, pozvao je sve strane da osiguraju pristup humanitarne pomoći svima kojima je ona potrebna. Podsjetio je i kako je u znak solidarnosti s ratom ugroženim gruzijskim civilima hrvatska Vlada već donijela odluku o donaciji 150 tisuća eura koji će u Gruziju biti upućeni preko Međunarodnog Crvenog križa.

Ministar Jandroković rekao je kako Hrvatska pozdravlja dogovor o primirju potpisan između Gruzije i Rusije, a do kojeg je došlo uz posredništvo Europske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država. U tom smislu složio se i s potrebom brze i učinkovite provedbe mirovnog plana za rješenje gruzijsko-ruskog sukoba u šest točaka. Posebno je istaknuo kako hrvatska Vlada u potpunosti podržava suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Gruzije.

Napomenuvši kako se hrvatska Vlada protivi svim oblicima vojnog djelovanja, smatrajući kako upotreba vojne sile u svrhu ostvarenja političkih ciljeva ne smije i ne može biti rješenje, ministar Jandroković podržao je sve napore koji vode prema smirivanju situacije u Gruziji, te uspostavi trajnog mira i stabilnosti.



Priopćenja