Ministar Jandroković sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

Na sastanku je bilo riječi o nizu tema važnih za međunarodnu sigurnost, a posebice o stabilnosti i euroatlantskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe, situaciji u Afganistanu, reformama u Ukrajini i Gruziji te odnosima NATO-a i Rusije. Razgovaralo se i o proturaketnoj obrani kao i o novom Strateškom konceptu NATO-a

Glavna tema ministarskog sastanka bila je vezana uz stanje u Afganistanu, gdje pod mandatom UN-a, u sastavu snaga NATO-a, i Hrvatska daje svoj doprinos sigurnosti i stabilizaciji zemlje. Ministar Jandroković pozdravio je odluku američkog predsjednika Baracka Obame koju Republika Hrvatska smatra ključnom za strategiju koja vodi prema uspjehu. Ta će odluka omogućiti da afganistanske institucije brže preuzmu nadležnost za sigurnost svoje zemlje. Ministar Jandroković također je izrazio hrvatsku predanost aktivnostima obuke afganistanske vojske, što smatra jednim od najizravnijih načina pomoći narodu Afganistana. Ujedno je najavio uključenje hrvatskih snaga u projekt obuke afganistanske policije.

U pogledu aspiracija zemalja jugoistočne Europe, ministar Jandroković poručio je kako se Hrvatska zalaže za ulazak Bosne i Hercegovine i Crne Gore u Akcijski plan za članstvo u NATO-u, u čemu imaju hrvatsku punu i čvrstu političku i tehničku potporu.

Ministri su također održali odvojene sastanke Komisije NATO-Ukrajina, Komisije NATO-Gruzija i Vijeća NATO-Rusija.

Hrvatska podupire razvoj suradnje NATO-a s Ukrajinom i Gruzijom i spremna je pružiti praktičnu potporu u pripremi i provedbi njihovih reformi.

Također, Hrvatska, podržava razvoj pragmatičnih odnosa NATO-a i Rusije koji uključuju jačanje političkog dijaloga i praktične suradnje u područjima od zajedničkog interesa.



Priopćenja