Ministar Jandroković sastao se s ministrom nacionalnog gospodarstva Sultanata Omana Ahmedom bin Abdulnabijem Mackijem

Izrazivši želju za održavanjem dinamike uzajamnih bilateralnih posjeta koji doprinose tradicionalno prijateljskim odnosima dviju zemalja, ministar Jandroković podsjetio je na svoj službeni boravak u Sultanatu Oman u listopadu 2009. godine

Izrazivši želju za održavanjem dinamike uzajamnih bilateralnih posjeta koji doprinose tradicionalno prijateljskim odnosima dviju zemalja, ministar Jandroković podsjetio je na svoj službeni boravak u Sultanatu Oman u listopadu 2009. godine koji je ujedno bio i prvi posjet jednog hrvatskog ministra vanjskih poslova toj zemlji. Dobrim odnosima također pridonosi i olakšavanje viznog režima prema nositeljima diplomatskih i službenih putovnica Sultanata Oman kojima za boravak do 90 dana u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja ove godine više nije potrebna viza.

Činjenicu da Hrvatska i Oman dijele mnoge zajedničke interese te imaju dobre bilateralne odnose, treba iskoristiti i u cilju jačanja gospodarske suradnje, usuglasili su se ministri. Isto tako, dodao je ministar, i s obzirom na komplementarnost gospodarstava dviju zemalja, ekonomski odnosi imaju kvalitetnu perspektivu za daljnjim intenziviranjem. Posebice je pozvao na ulaganje omanskih tvrtki u hrvatsko gospodarstvo te na zajedničke investicije, kao i na učestalije kontakte i posjete poduzetnika dviju zemalja. S tim se suglasio i ministar Ahmed bin Abdulnabi Macki koji je pozvao hrvatske gospodarstvenike na ulaganje u Sultanat Oman te predstavio glavne smjernice razvoja omanskog gospodarstva u temelju kojega se nalazi ideja diversifikacije gospodarstva. Kao jednu od prioritetnih gospodarskih grana u budućnosti, istaknuo je turizam.

Ministar Jandroković dodao je da trenutnu gospodarsku suradnju između dviju zemalja, koja se bazira se na nafti, plinu i prehrambenom sektoru, moguće intenzivirati putem hrvatskih infrastrukturnih puteva za uvoz i izvoz omanskih proizvoda prema zemljama Europske unije.

Bilo je riječi i o aktualnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji Bliski istok s posebnim naglaskom na zemlje Perzijskog zaljeva.



Priopćenja