Ministar Jandroković primio je visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine veleposlanika Knuta Vollebaeka

Sastanku je nazočio i voditelj Ureda OESS-a u Republici Hrvatskoj veleposlanik Jorge Fuentes Monzonis-Villalonga.
Ministar Jandroković istaknuo je važnost suradnje hrvatskih institucija s Uredom visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine u promicanju i zaštiti prava nacionalnih manjina. U tom je smislu zahvalio visokom povjereniku Vollebaeku na doprinosu u postizanju pozitivnog razvoja, te uspostave mira i stabilnosti u Hrvatskoj i čitavoj regiji.

Ministar Jandroković istaknuo je važnost suradnje hrvatskih institucija s Uredom visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine u promicanju i zaštiti prava nacionalnih manjina. U tom je smislu zahvalio visokom povjereniku Vollebaeku na doprinosu u postizanju pozitivnog razvoja, te uspostave mira i stabilnosti u Hrvatskoj i čitavoj regiji. Napomenuvši kako je Republika Hrvatska dosad napravila veliki napredak u svim područjima, ministar Jandroković naglasio je kako je zaštita prava nacionalnih manjina jedan od političkih prioriteta, a u cilju stvaranja društva međusobne tolerancije, mira i napretka za sve građane. Zbog toga je i zakonodavni okvir zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj postavljen u skladu s najvišim standardima.

Visoki povjerenik Vollebaek, koji je svojedobno kao supredsjedatelj Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, a potom kao norveški ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a bio uključen u mnoge aktivnosti međunarodne zajednice na ovom području, pohvalio je postignuća i reforme koje je Republika Hrvatska provela od svog osamostaljenja, posebice se osvrnuvši na područje zaštite prava nacionalnih manjina.

Sugovornici su razmijenili i mišljenja o političkoj situaciji te zaštiti prava manjina u regiji, s posebnim naglaskom na države u kojima se nalaze pripadnici hrvatske nacionalne manjine.



Priopćenja