Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Kneževini Lihtenštajn i na otvaranju konzulata RH na čelu s počasnim konzulom u Kneževini Lihtenštajn

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu, 14. veljače 2024. godine, u službenom posjetu Kneževini Lihtenštajn te sudjelovao na otvaranju konzulata RH na čelu s počasnim konzulom u Schaanu. 
 
Ministar Grlić Radman razmijenio je mišljenja s ministricom vanjskih poslova, obrazovanja i športa Kneževine Lihtenštajn Dominique Hasler, ističući izuzetno dobre i prijateljske odnose dviju zemalja, koje osim članstva u Europskom gospodarskom prostoru povezuje i bliskost pogleda vezano uz niz vanjskopolitičkih tema, kao i kvalitetna suradnja u multilateralnom okviru. Pozdravljeni su koraci koji se provode s ciljem sklapanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Lihtenštajna i Hrvatske.
 
„Hrvatska i Lihtenštajn zalažu se za mir i stabilnost u Europi i šire. Ujedinjeni smo u zajedničkim vrijednostima i našoj solidarnosti i podršci Ukrajini. Hrvatska podržava prioritete Lihtenštajna tijekom predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, uključujući jačanje potpore Ukrajini i zalaganje za šire članstvo u Registru štete, pravnom instrumentu kojem je pristupila i Hrvatska,  s ciljem pronalaska načina za kompenzaciju ratne štete Ukrajini“,  istaknuo je ministar Grlić Radman. 
 
Ministar se susreo i s predsjednikom Vlade Kneževine Lihtenštajn Danielom Rischom, te predsjednikom Parlamenta Albertom Frickom. Razmijenili su mišljenja o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i u jugoistočnoj Europi.
 
Ministar je sudjelovao na otvaranju konzulata RH u Kneževini Lihtenštajn, na čelu s počasnim konzulom Ernstom Josephom Walchom - što je rezultat posvećenosti RH razvoju i snaženju odnosa s Kneževinom Lihtenštajn. 
 
“Ova inicijativa naglašava važnost koju Hrvatska pridaje suradnji na gospodarskom, trgovačkom, obrazovnom, turističkom i kulturnom području. Konzulat na čelu s počasnim konzulom predstavlja ključni instrument koji će olakšati i unaprijediti komunikaciju naših naroda te pridonijeti daljnjem razvoju i jačanju veza na mnogim razinama. Uvjereni smo da će razviti novi most između dvije zemlje, jačati međusobno poznavanje, prijateljstvo i suradnju te podići bilateralne odnose na višu razinu“, naglasio je ministar Grlić Radman.
 
U okviru posjeta, ministar Grlić Radman sastao se s članovima hrvatske zajednice u Generalnom konzulatu u Zürichu. Istaknuo je predanost Hrvatske postizanju potpune jednakosti pristupa hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada s državljanima drugih članica Europske unije. Ministar je također naglasio važnost mjera poput "Biram Hrvatsku", vladinog poticaja koji motivira povratak iseljenika i potiče ih na pokretanje poslova u Domovini. Zaključno, ministar Grlić Radman podsjetio je na doprinos hrvatskog iseljeništva tijekom Domovinskog rata te izrazio vjeru u njihovu kontinuiranu podršku u rješavanju novih izazova s kojima se Hrvatska i Europa suočavaju.

Priopćenja