Ministar Grlić Radman u posjetu solidarnosti Izraelu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman posjetio je 26. listopada 2023. godine Državu Izrael, gdje se u Jeruzalemu susreo s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom kako bi izrazio solidarnost hrvatske Vlade s Izraelom i izraelskim narodom nakon brutalnog Hamasovog terorističkog napada na Izrael, u kojemu je na zvjerski način u jednome danu ubijeno preko 1.400, a ranjeno više od 5.200 osoba.
 
Od dana napada, 7. listopada ove godine, hrvatska Vlada je najoštrije i u više navrata osudila terorističko ratni čin, zločine nad civilima i odvođenje talaca.
 
Hrvatska Vlada podržava Izrael u obrani države, poštujući međunarodno humanitarno pravo i zaštitu civilnog stanovništva. 
 
Susret je bio prilika da ministar Grlić Radman zamoli pomoć izraelskog kolege te izraelske Vlade u što žurnijoj evakuaciji hrvatskih državljana iz Pojasa Gaze.
 
Prilikom posjeta ministar se susreo i s obiteljima otetih i zatočenih osoba koje njihove obitelji neumorno traže, kojih je trenutno 224. Istaknuta je važnost međunarodne koordinacije i pomoć u pregovorima.
 
Na jučerašnjoj sjednici, Vlada je odlučila uputiti žurnu humanitarnu pomoć civilima Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura. Hrvatska trajno zagovara nastavak razvojne i humanitarne pomoći EU palestinskim građanima.
 
U Jeruzalemu se ministar susreo i s kardinalom Pierbattistom Pizzaballom, latinskim patrijarhom Jeruzalema, jednim od najsnažnijih zagovornika suživota na Bliskom istoku. S kardinalom je ministar razmijenio mišljenja o teškoj humanitarnoj situaciji te ulozi međunarodne zajednice u pronalaženju urgentnih i dugoročno održivih rješenja. Također su istaknuli važnu ulogu hrvatskih franjevaca u Svetoj zemlji.
 

Priopćenja