Ministar Grlić Radman na Međunarodnoj konferenciji „Mir u Europi i svijetu“ u organizaciji Hrvatske paneuropske unije

  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, u petak 27. listopada 2023. godine, na Međunarodnoj konferenciji „Mir u Europi i svijetu“, u organizaciji Hrvatske paneuropske unije, a u suradnji s Paneuropskom unijom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom paneuropskom unijom.

 

U svom obraćanju, ministar je istaknuo važnost europskih integracija i zajedništva u novim geopolitičkim okolnostima.

„Ulaskom u schengenski prostor i eurozonu, Hrvatska je postala jedina država koja je ove ciljeve ostvarila istog dana, kao rezultat velikog truda i odlučnosti u provođenju brojnih reformi. Percepcija Hrvatske uvelike se promijenila, poglavito s vanjskopolitičkog aspekta - Hrvatska je danas sigurna, stabilna zemlja, poželjna za ulaganja i život općenito, pouzdan i konstruktivan partner državama s kojima dijeli vrijednosti i s kojima surađuje“ rekao je ministar.

 

Kao punopravna članica EU-a, Hrvatska nastoji kontinuirano doprinositi razvoju Unije i daljnjoj izgradnji naših zajedničkih vrijednosti i politika, istodobno koristeći sve mogućnosti koje Unija nudi. Ministar je istaknuo kao primjer situaciju s energetskom sigurnošću Unije, gdje je proširenjem kapaciteta LNG terminala Hrvatska pokazala spremnost postati regionalno energetsko čvorište za srednju i jugoistočnu Europu te tako pomoći drugim zemljama i pridonijeti jačanju energetske neovisnosti Unije.

 

Ministar je rekao kako Hrvatska nastavlja štititi vanjske granice Europske unije, sada i kao članica schengenskog prostora. „Hrvatska je najsnažniji zagovornik europskog puta i reformi u zemljama jugoistočne Europe, prenoseći svoja znanja stečena u procesu europskih integracija i članstva. Kao država članica Europske unije također imamo priliku pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini, te Bosni i Hercegovini kao državi. Hrvatska se zalaže za proširenje Unije, kako zbog naših susjeda, tako i zbog cijele Europske unije“, naglasio je. Ministar je istaknuo kako moramo imati jasan plan za ubrzanje i produbljivanje reformi u zemljama u jugoistočnoj Europi.

 

„Europska unija mora ostati otvoren projekt koji nudi perspektivu za budućnost svima onima koji žele biti dio nje. Istovremeno, Europska unija može i treba dati veći doprinos osiguranju mira na globalnoj razini, gradeći snažniji profil sebe kao geostrateškog čimbenika“ zaključio je ministar.

 

Potom je naglasio kako će Hrvatska nastaviti pružati snažnu političku, financijsku i humanitarnu potporu Ukrajini. „Nedavna organizacija Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini koja je održana u Zagrebu nastavak je hrvatske podrške borbi ukrajinskog naroda za slobodu. Hrvatska je osigurala još pet milijuna eura za razminiranje u Ukrajini, a vlastitim iskustvom Ukrajini ćemo pomoći mehanizacijom i stručnošću. Kao i Ukrajina, Hrvatska je bila žrtve agresije i desetljećima je osjećala posljedice miniranih područja“, zaključno je kazao ministar.



Priopćenja