Ministar Grlić Radman u Dubrovniku s ministrom Švicarske Konfederacije Ignaziom Cassisom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministri vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Švicarske Konfederacije Gordan Grlić Radman i Ignazio Cassis izjavili su u petak u Dubrovniku kako dvije zemlje dijele stav u podršci Ukrajini, posebno u razminiranju i osudi ruske agresije.
 
Ministar Grlić Radman pozdravio je švicarsku inicijativu za organizaciju mirovne konferencije u lipnju i konferencije o razminiranju u listopadu.
 
„Razminiranje je preduvjet obnove zemlje, a tu Hrvatska ima veliko iskustvo. Švicarska je bila i zemlja partner na 20. međunarodnom simpoziju o razminiranju u Cavtatu”, rekao je ministar. Dodao je da je objema zemljama u interesu stabilnost zapadnog Balkana, posebno kroz otvaranje pristupnih pregovora, za što se Hrvatska snažno založila.
 
Naglasio je kako dvije zemlje odnos temelje na suradnji u mnogim područjima, a spomenuo je i povijesnu poveznicu u dubrovačkom dominikancu Ivanu Stojkoviću, teologu i diplomatu koji je živio u Baselu, uz još niz drugih, od Matije Vlačića Ilirika do dva Nobelovca Ružičke i Preloga.
 
"Svake godine bilježimo rast dolazaka švicarskih turista. Lani ih je u Hrvatskoj bilo oko 300 tisuća, a Dubrovnik im je omiljena destinacija”, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Ministar Ignazio Cassis istaknuo je kako su obje zemlje jako angažirane u razminiranju Ukrajine i pripremi zemlje za obnovu. „Tu Hrvatska ima golemo iskustvo. Uz to, planiramo međunarodnu konferenciju šefova vlada ne samo zapadnih zemalja, već i šire, kako bismo započeli mirovni proces. Nema magičnog štapića i ne očekujem potpisani sporazum, ali će to biti početak", rekao je.
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja