Hrvatska potvrdila predanost ciljevima Inicijative triju mora i preuzima domaćinstvo 2026. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u Vilniusu, u četvrtak 11. travnja 2024. godine, na 9. sastanku na vrhu Inicijative triju mora (3SI) kao i na njezinom Poslovnom forumu. Nakon susreta s dosad najvećim hrvatskim poslovnim izaslanstvom, ministar je sudjelovao na poslijepodnevnoj plenarnoj sjednici Inicijative. Na sastanku je, između ostaloga, potvrđeno kako će na 10. obljetnicu Dubrovačke deklaracije, dokumenta kojim je utemeljena Inicijativa triju mora, Hrvatska biti domaćin sastanka na vrhu i Poslovnog foruma 3SI 2026. godine. Uz Sjedinjene Američke Države, Njemačku i Europsku komisiju ove se godine Inicijativi pridružio i Japan kao novi strateški partner.

 
Ministar Grlić Radman čestitao je litavskom predsjedniku na odličnoj organizaciji cjelokupnog summita te je izrazio zadovoljstvo što su litavski domaćini tijekom svojeg predsjedanja Inicijativom poticali snažniju suradnju svih država-sudionica u područjima vojne mobilnosti, kibernetičke sigurnosti, kritične infrastrukture te zelenog financiranja (eng. green finance).


''Inicijativa triju mora, kao platforma koja okuplja gotovo pola država-članica Europske unije, a kojoj su strateški partneri SAD, Njemačka, Europska komisija i od ove godine Japan, od iznimnog je značaja za Hrvatsku budući da se trećina naše ukupne trgovine odnosi upravo na države Inicijative triju mora. Produbljivanjem suradnje u sektorima energetike, digitalizacije i prometa, ali i područjima vojne mobilnosti i kibernetičke sigurnosti, Litva je podigla svijest o strateškoj važnosti Inicijative triju mora“, poručio je ministar Grlić Radman.


„Sudjelovanjem u Inicijativi triju mora Hrvatska ostaje čvrsto usidrena ne samo unutar transatlantske zajednice nego postaje vidljivija na globalnoj pozornici kao pouzdan partner i predvodnik u energetskoj diversifikaciji srednje Europe. Stoga nam je iznimno zadovoljstvo što će Hrvatska preuzeti domaćinstvo 2026. godine kada ćemo obilježiti 10 godina od Dubrovačke deklaracije, temeljnog dokumenta Inicijative triju mora koji je usvojen na prvom sastanku na vrhu Inicijative triju mora u Dubrovniku 2016. godine“, dodao je ministar.


U odnosu na prošli sastanak na vrhu u Bukureštu 2023. godine, Hrvatska je nominirala sedam novih projekata u Katalog strateških projekata Inicijative triju mora te su svi prihvaćeni, čime je postala država-sudionica Inicijative s najvećim brojem projekata u Katalogu. Strateški projekti se financiraju iz europskih fondova, a njihovim uvrštavanjem u Katalog strateških projekata Inicijative Hrvatskoj se povećavaju šanse dobiti maksimalni iznos sredstava slijedom potpore svih država sudionica Inicijative triju mora.

 
Ministar Grlić Radman istaknuo je kako na kontinuirano jačanje Inicijative triju mora ukazuje i činjenica kako ove godine bilježimo poslovna izaslanstva iz više od 30 zemalja, kako hrvatsko poslovno izaslanstvo čini najviše gospodarstvenika do sada te kako smo uspješno uvrstili u Katalog strateških projekata novih 7 hrvatskih projekata, čime smo postali država s najviše projekata ukupne vrijednosti oko 4 milijardi eura.


Ministar je iskoristio summit 3SI i za bilateralni sastanak s litavskim ministrom vanjskih poslova Gabrieliusom Landsbergisom, sugovornici su potvrdili odlične bilateralne odnose bez otvorenih pitanja te istaknuli kako postoji prostor za daljnje snaženje suradnje, poglavito u području gospodarstva. Ministar Landsbergis potvrdio je čvrstu podršku Hrvatskoj za ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, te je iskazao spremnost na prenošenje litavskih iskustava vezano uz proces pristupanja. Litavski ministar iskazao je zahvalnost za hrvatsko sudjelovanje u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti na teritoriju Litve 2019., 2020. i 2023. godine.


''Kako je jedan od ciljeva Inicijative triju mora jačanje ne samo pozicije država članica unutar Europske unije, već i bilateralnih odnosa država sudionica, smatramo da Inicijativa triju mora može dodatno pridonijeti snaženju pozicija država sudionica Inicijative na razini Europskog vijeća,'' zaključio je ministar.


Tijekom Poslovnog foruma 3SI, ministar Grlić Radman održao je sastanke s predstavnicima tvrtke Amazon Web Services te se tom prigodom susreo se s Maxom Petersonom, potpredsjednikom AWS Sovereign Clouda i Mariuszom Mielczarekom, direktorom javne politike u Amazonu zaduženom za srednju Europu. Isto tako, ministar je održao sastanak i s Mirekom Dušekom, direktorom Svjetskog gospodarskog foruma.   



Priopćenja