Ministar Grlić Radman sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Grupe za potporu Međunarodnom povjerenstvu protiv smrtne kazne

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 13. listopada 2020. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Grupe za potporu Međunarodnom povjerenstvu protiv smrtne kazne...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 13. listopada 2020. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Grupe za potporu Međunarodnom povjerenstvu protiv smrtne kazne, u virtualnom formatu.

Sastanak je održan povodom obilježavanja 10. godišnjice osnutka Međunarodnog povjerenstva, s ciljem identificiranja dosadašnjeg napretka kao i predstojećih izazova i aktivnosti u postizanju zajedničkog cilja – ukidanja smrtne kazne u svijetu.

Bilo je to prvo sudjelovanje ministra Grlića Radmana u okviru Grupe za potporu, a nastavno na hrvatsko stupanje u članstvo Grupe tijekom 2020. godine. U svom je obraćanju ministar je istaknuo kako se Hrvatska protivi smrtnoj kazni u svim okolnostima te se zalaže za moratorij na smrtnu kaznu i u konačnici za njezino globalno ukidanje, što je ujedno i jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske u području ljudskih prava. Hrvatska se zalaže za pravo na život i potpuno ukidanje svih oblika mučenja i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih postupanja i kažnjavanja. Također se zalaže za univerzalnu ratifikaciju Drugog fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima namijenjen ukidanju smrtne kazne te Konvencije protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja.

Tijekom sastanaka ministar Grlić Radman osvrnuo se i na dugogodišnje aktivno djelovanje Hrvatske u kontekstu usvajanja rezolucije Opće skupštine UN-a o moratoriju na primjenu smrtne kazne, kao i na  angažirano sudjelovanje u aktivnostima usmjerenim ukidanju smrtne kazne tijekom članstva Hrvatske u Vijeću za ljudska prava UN-a te tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Hrvatska kroz priključivanje Grupi za potporu želi dodatno ojačati dugogodišnji angažman na ovom području te u suradnji s ostalim članicama podupirati aktivnosti Međunarodnog povjerenstva.



Priopćenja