Ministar Grlić Radman s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u petak, 31. svibnja 2024. godine u Zagrebu s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Osim bilateralnih odnosa, u fokusu razgovora bili su i zapadni Balkan, kao i aktualna situacija u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo bliskim i prijateljskim bilateralnim odnosima između Republike Hrvatske i Svete Stolice, koje povezuje kontinuitet kvalitetnog i sadržajnog dijaloga o mnogobrojnim temama od zajedničkog interesa. Ministar je podsjetio da se ove godine obilježava 30. obljetnica prvog posjeta Pape Ivana Pavla II Republici Hrvatskoj, a također je izrazio zahvalnost da je uoči posjeta tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Gallagher prihvatio poziv Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici da u Crkvi sv. Jeronima u Rimu 28. svibnja predvodi misu povodom obilježavanja Dana državnosti.   

Razgovori su potvrdili bliskost stajališta vezano uz važnost europskog puta zemalja zapadnog Balkana. Ministar Grlić Radman je ponovio da Hrvatska, s obzirom na poseban interes za osiguranjem mira, sigurnosti i stabilnosti na području jugoistočne Europe, ostaje predana pružanju aktivne podrške europskoj perspektivi navedenih zemalja. Ispunjavanje potrebnih kriterija od strane zemalja zapadnog Balkana, odnosno političku volju za održivosti reformskog napretka vidi kao značajne korake koji pridonose izgradnji međusobnog povjerenja i dobrosusjedskih odnosa. Također je ukazao na važnost odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, uključujući i kao potvrdi interesa Europske unije za područje zapadnog Balkana. Vezano uz osiguravanje stabilnosti Bosne i Hercegovine, istaknuta je važnost unutarpolitičkog dijaloga, kao i osiguravanje ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda. Ususret globalnom mirovnom summitu o Ukrajini u Švicarskoj u lipnju razmijenjena su mišljenja o mogućim doprinosima njegovu održavanju. 

Ministar Grlić Radman podsjetio je na različite oblike podrške koju Republika Hrvatska pruža Ukrajini,  pri čemu je u posebnom fokusu prenošenje  specifičnih hrvatskih iskustava i znanja iz Domovinskog rata, posebice vezano uz humanitarna pitanja, poput razminiravanja ili rehabilitacije ranjenika. Vezano uz aktualnu situaciju u Gazi, ukazano je na posebnu važnost što skorijeg nalaska političkog rješenja, kao i koraka u vidu zaštite civila, dostave humanitarne pomoći na čitavo područje Gaze te žurnog oslobođenja talaca.   Pisane vijesti