Ministar Grlić Radman s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Várhelyijem

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u ponedjeljak, 25. travnja 2022. godine, s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem u Zagrebu. Glavne teme susreta bile su proces proširenja Europske unije, situacija na Zapadnom Balkanu te ruska agresija na Ukrajinu.
Ministar Grlić Radman i ovom prilikom je ponovio kako Republika Hrvatska snažno podupire nastavak procesa proširenja EU-a i europsku perspektivu Zapadnog Balkana, ističući pritom kako se proširenje treba temeljiti na individualnom pristupu i načelu vlastitih zasluga, punom poštivanju utvrđenih kriterija i primjeni strogih i pravednih uvjeta na dosljedan i vjerodostojan način. Dodao je kako su poštivanje demokratskih vrijednosti i vladavine prava u samoj srži procesa proširenja.
„Hrvatska podržava tekuće pregovore o pristupanju EU-u s Crnom Gorom i Srbijom, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je prije moguće, kao i davanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu i europsku perspektivu za Kosovo. Za vjerodostojnost procesa ključno je započeti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom“, rekao je ministar Grlić Radman.
Izrazio je potporu Hrvatske prema europskom putu Srbije, ali i da će Srbija morati dati značajnije i konkretnije rezultate u provedbi nužnih reformi. „Srbija kao zemlja koja pregovara o pristupanju EU-u treba zauzeti jasan stav o Ukrajini i uskladiti se s odlukama EU-a. Svaka država koja želi postati dio europske obitelji, mora uskladiti svoju vanjsku politiku s Unijom i time pokazati da joj je uistinu stalo do ulaska“, dodao je ministar.
Posebno se dotaknuo i zabrinjavajuće situacije u Bosni i Hercegovini. „Naš cilj u vezi BiH ostaje isti - stabilna, funkcionalna država u kojoj sva tri konstitutivna naroda uživaju svoja legitimna politička prava, koja čvrsto napreduje na europskom putu te koja na kraju i postane članica Unije“, rekao je ministar. Kao ključ ostvarenja navedenog istaknuo je izmjenu Izbornog zakona koja bi omogućila poštivanje Ustava i temeljnih odredbi Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, uključujući i poštivanje izborne volje Hrvata u toj zemlji, kao i provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci te presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Dodao je da je potreban nastavak angažmana Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se dao poticaj za završetak pregovora te omogućili slobodni i pošteni izbori.
U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, ministar je istaknuo kako je ključno vezati države Zapadnog Balkana za Europsku uniju i tako spriječiti bilo kakve štetne utjecaje koji bi destabilizirali jugoistok Europe, a time dodatno i cijelu Europu.
 

Priopćenja