Ministar Grlić Radman s glavnim tajnikom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u posjetu Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu, gdje se susreo s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom s kojim je potpisao Sporazum o privilegijama i imunitetima te Sporazum o doprinosu Republike Hrvatske Projektu digitalne i zelene tranzicije malih i srednjih poduzeća na Zapadnom Balkanu.
 
Projekt digitalne i zelene tranzicije malih i srednjih poduzeća na Zapadnom Balkanu predstavlja temelj za jačanje inovativnosti i digitalizacije u regiji naglašavajući ulogu Hrvatske u poticanju regionalnog razvoja i inovacija. Ovaj je projekt Ministarstvo vanjskih i europskih poslova razvilo u suradnji s OECD-ovim Regionalnim programom za jugoistočnu Europu, a kojem Hrvatska pridonosi s 1,2 milijuna eura.
 
Osim potpisivanja navedenih sporazuma, ministar Grlić Radman iskoristio je priliku osvrnuti se na tijek pristupnog procesa Republike Hrvatske OECD-u, ističući kako Hrvatska ozbiljno i predano pristupa pristupnom procesu što je i vidljivo iz postignutog napretka.
 
Značajan dio posjeta bio je i sastanak s direktoricom Odbora za razvojnu pomoć (DAC) OECD-a Maríjom del Pilar Garrido Gonzalo s kojom je ministar razgovarao o jačanju uloge Hrvatske u DAC-u te o Projektu reforme politike razvojne suradnje usmjerenom na unaprjeđenje strateškog planiranja i pravnog okvira razvojne pomoći Republike Hrvatske.
 
Također, ministar je sudjelovao na sastanku Odbora za razvojnu pomoć na visokoj razini, gdje je istaknuo hrvatski doprinos u protuminskom djelovanju u Ukrajini s posebnim osvrtom na Međunarodnu konferenciju o humanitarnom razminiranju u Ukrajini koja je održana u Zagrebu prošli mjesec, a koja je mobilizirala gotovo pola milijarde eura za pomoć protuminskom djelovanju.
 
Ministar Grlić Radman bio je i poseban gost Skupine prijatelja jugoistočne Europe koja djeluje u okviru OECD-a, gdje se prisutnima obratio na temu razvojnog djelovanja Republike Hrvatske na području zemalja zapadnog Balkana, ističući našu kontinuiranu predanost regionalnom razvoju i stabilnosti.

Priopćenja