Ministar Grlić Radman s članovima Savjetodavnog vijeća europskih akademija znanosti

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 15. studenog 2019. godine na sastanku Savjetodavnog vijeća europskih akademija znanosti...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 15. studenog 2019. godine na sastanku Savjetodavnog vijeća europskih akademija znanosti (EASAC), čiji je domaćih Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Ministar je izvijestio uglednike o tematskim prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije,  nakon samo šest godina članstva u Uniji. Predsjedanje podrazumijeva posredničku ulogu i umijeće građenja kompromisa među državama članicama, za što se Hrvatska temeljito priprema.  “Ujedinjenost članica Europske unije u razumijevanju da trebamo jedni druge kako bismo se suočili s izazovima današnjeg vremena jedna je od osobitih snaga Europske unije. Hrvatska će s ponosom preuzeti zadaću zaštite interesa Europske unije i njezinih građana u cjelini tijekom prve polovice 2020. godine i kroz predsjedanje predstaviti se političkoj, gospodarskoj i kulturnoj europskoj te svjetskoj javnosti”, istaknuo je ministar.

U raspravi koja je uslijedila akademici su se interesirali za podršku znanstvenim istraživanja unutar EU-a, osobito financijsku, i usklađivanja politika članica EU-a prema izazovu migracija, kao i za temu „odljeva mozgova“ unutar granica Unije, s istoka prema zapadu kontinenta.  Ministar Grlić Radman izrazio je nadu da će i uvaženi gosti dati svoj doprinos ispunjenju hrvatskih i ujedno europskih, prioriteta te zahvalio Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti na pozivu na ovaj skup.

Savjetodavno vijeće okuplja akademike iz država članica Europske unije, Švicarske i Norveške radi razmatranja aktualnih i budućih europskih politika, osobito na području znanosti i umjetnosti. Vijećem trenutno predsjeda Thiery Courvoisiere (CH), a pitanje kojim se Vijeće prvenstveno bavi je održivi razvoj i budućnosti planeta, osobito temama očuvanja zdravoga tla i hrane, smanjenja emisije ispušnih plinova te ublažavanja posljedica klimatske neravnoteže.



Priopćenja