Ministar Grlić Radman s čileanskim kolegom Albertom van Klaverenom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman je u ponedjeljak Hrvatima u Santiagu uručio rješenja o primitku hrvatskog državljanstva i istaknuo veliki doprinos Hrvata i njihovih potomaka toj južnoameričkoj zemlji, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Večeras sam podijelio brojna rješenja o primitku hrvatskog državljanstva, i to jako puno ljudi koji su vrlo aktivni i ugledni kako u političkom, tako i u kulturnom životu", izjavio je ministar Grlić Radman.

Na događaju u hrvatskom klubu "Estadio Croata", ministar je rekao da je 2,4 posto ili više od 400.000 stanovnika Čilea hrvatskog porijekla, uključujući predsjednika Čilea Gabriela Borića čiji su korjeni s otoka Ugljana.

On će tijekom posjeta Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Čileu s dekanom Raulom Villarroelom Sotom potpisati Memorandum o otvaranju lektorata hrvatskog jezika.

Ministar Grlić Radman se u ponedjeljak sastao i s čileanskim kolegom Albertom van Klaverenom, rekavši da postoji prostor za unapređenje gospodarske suradnje u energetici, IT-u, poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i obrambenoj industriji.

"S obzirom na odličnu suradnju koju Čile ostvaruje kroz razne formate Europske unije, Hrvatska zbog svog odličnog geopolitičkog položaja može pružiti prihvatne luke kada je u pitanju (čileanski) interes za prisutnost na slobodnom tržištu Unije", rekao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja