Ministar Grlić Radman s azerbajdžanskim ministrom vanjskih poslova Bayramovim

Ministar Grlić Radman s azerbajdžanskim ministrom vanjskih poslova Bayramovim

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu, 20. listopada 2021. godine, s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Jeyhunom Bayramovim. Glavna tema razgovora bila je daljnje unaprjeđenje bilateralnih odnosa, s posebnim naglaskom na snaženje gospodarske suradnje.

Ministar Grlić Radman istaknuo je odnose Hrvatske i Azerbajdžana kao vrlo dobre i postojane te naglasio da dvije zemlje odlično surađuju u međunarodnim formatima. Naglasio je da postoji veliki potencijal u gospodarstvu, poglavito u području informacijske tehnologije, energetike, brodogradnje, farmaceutike i prehrambene, kao i obrambene industrije. Posebno je naveo mogućnost suradnje u području razminiranja, u kojem Hrvatska ima naprednu tehnologiju i potrebno znanje, a koje je Azerbajdžanu potrebno.

U pratnji ministra Grlića Radmana doputovali su i predstavnici hrvatske poslovne zajednice, koji su održali sastanke sa svojim azerbajdžanskim kolegama. „Nadamo se jačem angažmanu hrvatskih tvrtki na azerbajdžanskom tržištu te postizanju sinergije poslovanja između naših zemalja. Hrvatska ima puno toga za ponuditi Azerbajdžanu u pogledu roba i usluga, a ovim posjetom su hrvatske tvrtke to dodatno i dokazale“, kazao je ministar.

Uz gospodarske teme, dva ministra su razgovarali i o situaciji u Jugoistočnoj Europi i u Južnom Kavkazu. „Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika procesa proširenja EU, jer je to najbolji put postizanja dugoročne stabilnosti i prosperiteta našeg susjedstva, uz ispunjavanje svih kriterija“, istaknuo je ministar Grlić Radman te dodao da se Hrvatska zalaže za aktivniju ulogu Europske unije u Južnom Kavkazu, kao i da podupire snažniju suradnju s Azerbajdžanom u okviru Istočnog partnerstva na zajedničkim izazovima poput migracija, energetike i pandemije.

Također, ministar Grlić Radman se sastao i s ministrom gospodarstva Mikayilom Jabbarovim, s kojim je potpisao Memorandum o razumijevanju između Ministarstva financija RH i Ministarstva gospodarstva Republike Azerbajdžana o razmjeni informacija i pomoći u naplati poreznih potraživanja, kao i s ministrom digitalnog razvoja i transporta Rashadom Nabijem Nabiyevim.



Priopćenja