Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku ministara europskih poslova održanom u Luxembourgu 19. listopada čija je središnja tema bila priprema Europskog vijeća 21.-22. listopada na kojem će čelnici raspravljati o COVID-19, digitalnoj agendi, cijeni energenata, migracijama, vanjskim odnosima i trgovinskoj politici EU-a. Ministri su se osvrnuli i na aktivnosti u sklopu Konferencije o budućnosti Europe te razmijenili mišljenja o drugom po redu godišnjem Izvješću Komisije o vladavini prava u EU.

U pogledu Covid-19, državna tajnica Metelko-Zgombić založila se za nastavak bliske koordinacije država članica, uključujući ubrzanje međusobnog priznavanja Covid potvrda s trećim zemljama. Istaknuvši nejednaku stopu procijepljenosti unutar Unije, ukazala je na problem nepovjerenja prema cjepivima radi kojeg je potrebno jačati napore na podizanju svijesti građana o prednostima cijepljenja kao i na suzbijanju dezinformacija.

Vezano za izazove u digitalnoj transformaciji Unije, državna tajnica istaknula je važnost jačanja digitalnih vještina i stvaranja sigurnog okoliša za pružanje digitalnih usluga kao i ključnu ulogu malih i srednjih poduzeća i inovatora u sudjelovanju u globalnim lancima vrijednosti.

U pogledu porasta cijene energenata, Hrvatska smatra da energetska tranzicija prema klimatski neutralnom gospodarstvu ne smije biti ugrožena privremenim tržišnim neravnotežama te u tom smislu pozdravlja katalog mjera kojeg je predložila Europska komisija. Hrvatska podupire daljnji naglasak na potencijalu obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti, istovremeno uzimajući u obzir važnost nuklearne energije i prirodnog plina.    

U pogledu migracija, državna tajnica je naglasila važnost definiranja jasnih rokova i daljnje financijske podrške za provedbu akcijskih planova za prioritetne treće zemlje, napose za Bosnu i Hercegovinu i zemlje jugoistočne Europe.

Slovensko predsjedništvo izvijestilo je o aktualnim događanjima i pripremama za plenarnu sjednicu Konferencije o budućnosti  Europe 22.-23. listopada. Državna tajnica Metelko- Zgombić izrazila je zadovoljstvo s događanjima održanim u Hrvatskoj, uključujući prekogranični panel održan s hrvatskim i španjolskim građanima, u suradnji s Kraljevinom Španjolskom, u Dubrovniku 11. listopada, uz sudjelovanje potpredsjednice EK Dubravke Šuice, te panel u Sofiji 12. listopada uz sudjelovanje ministara vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Bugarske.

Zaključno, održana je razmjena mišljenja o drugom po redu Izvješću EK o vladavini prava u EU, od srpnja 2021., uz poseban osvrt na učinke pandemije Covid-19 na vladavinu prava kao i na druge opće trendove zabilježene u prethodnoj godini na razini Unije. Hrvatska smatra da su godišnja izvješća koristan instrument i prigoda za nastavak otvorenog i konstruktivnog dijaloga između država članica. Državna tajnica Metelko-Zgombić podijelila je iskustva Hrvatske oko osiguranja kontinuiteta rada Hrvatskog sabora za vrijeme pandemije kao i ustavno-pravne kontrole usvojenih mjera ograničenja. Izrazila je zadovoljstvo s nadolazećom raspravom o nacionalnom poglavlju Izvješća za Hrvatsku, u studenom, zajedno s raspravom o izvješćima za Italiju, Latviju, Litvu i Cipar.



Priopćenja