Ministar Grlić Radman primio predstavnike Končar grupe i Europske komisije vezano uz željezničke projekte u RH

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, uz pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture Alena Gospočića, primio je 6. rujna 2019. godine predstavnike Končar grupe i Glavne uprave za mobilnost...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, uz pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture Alena Gospočića, primio je 6. rujna 2019. godine predstavnike Končar grupe i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije. Tema sastanka bili su aktualne i buduće prilike vezane uz razvoj transeuropske prometne mreže (TEN-T) te mogućnosti i proizvodne kapacitete Končara kao pouzdanog i etabliranog partnera, koji bi se mogao uključiti u europske infrastrukturne projekte. Končar grupa je hrvatska i europska tvrtka, koja svojim ugledom i rezultatima, te natpolovičnim izvozom u države sjeverne i zapadne Europe, samu sebe najrječitije zastupa.

U kontekstu dovršetka aktualnog proračunskog razdoblja te pregovora o budućem Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027., razmotrena je realizacija hrvatskih projekata na koridorima osnovne prometne mreže, posebice Mediteranskom. Zamjenica direktora za promet u Europskoj komisiji gospođa Maja Bakran Marcich ukazala je na zelenu dimenziju buduće Unijine prometne politike, kao i na izmjene važećeg zakonodavstva, koje se očekuje u mandatu nove Komisije, s naglaskom na reviziji TEN-T koridora i povezanih financijskih instrumenata. Sa zadovoljstvom je potvrđeno kako je pitanje povezanosti jedan od prioriteta Vlade RH u nadolazećem predsjedanju Vijećem EU, te kako je upravo Mediteranski željeznički pravac, dug preko 3000 km, jedna od najvažnijih budućih poveznica zapadnog i istočnog dijela europskog kontinenta, „starih“ i „novih“ država članica. Po pitanju dovršetka izgradnje željezničkih pravaca u RH, uz sufinanciranje iz EU izvora, gđa Bakran Marcich pozvala je hrvatske sugovornike na stalni kontakt s EK radi što žurnijeg okončanja ovih značajnijih projekata te osiguranja EU financiranja.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako i koridor Vc ne treba ispustiti iz fokusa, jer on podrazumijeva povezivanje Bosne i Hercegovine sa središtem europskog kontinenta, a šef Predstavništva EK u Zagrebu g. Ognian Zlatev istaknuo je da će i čitavo područje jugoistočne Europe trebati daleko bolje prometno povezati.



Priopćenja