Ministar Grlić Radman predsjedao sastankom Povjerenstva za međunarodnu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je u četvrtak, 3. studenoga 2022. godine, godišnjim sastankom Povjerenstva za međunarodnu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu koji je nakon dvije pandemijske godine održan uživo. Povjerenstvo za međunarodnu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu je međuresorno tijelo osnovano u cilju koordiniranja međuresorne suradnje i jačanja koordinacije između razvojnih i humanitarnih dionika na nacionalnoj razini.

Obraćajući se uvodno članovima Povjerenstva, ministar Grlić Radman istaknuo je rezultate razvojne suradnje i humanitarne pomoći koju je Republika Hrvatska pružila u zadnjih godinu dana. Naglasak je stavljen na podršku Ukrajini, kojoj je Hrvatska do sada pružila pomoć u iznosu od gotovo 10 milijuna eura, zatim na borbu protiv pandemije bolesti COVID-19 i donacije cjepiva, te na suradnju s hrvatskim organizacijama civilnog društva s kojima MVEP zajednički provodi projekte u državama partnerima.

Ostale teme radnog dijela sastanka bile su izrada novog Zakona o razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći te izrada strateškog okvira razvojne i humanitarne politike Republike Hrvatske u predstojećem razdoblju. Razgovaralo se o pristupanju Hrvatske OECD-u, jačanju suradnje s Odborom za razvojnu pomoć OECD-a, kao i o potrebi uključivanja privatnog sektora u provođenje programa i projekata razvojne suradnje.

Priopćenja