Ministar Grlić Radman predsjedao 94. sjednicom Dunavske komisije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je u petak, 11. prosinca 2020. godine u Budimpešti, u svojstvu predsjednika Dunavske komisije, radom 94. sjednice te međunarodne organizacije...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je u petak, 11. prosinca 2020. godine u Budimpešti, u svojstvu predsjednika Dunavske komisije, radom 94. sjednice te međunarodne organizacije.

Ministar se osvrnuo na rad Dunavske komisije u proteklih godinu dana te naglasio važnost Dunavske komisije u iznalaženju novih smjernica djelovanja s ciljem razvoja plovidbe Dunavom i intenziviranja sudjelovanja Komisije u programima i projektima Europske unije. Sudionici sjednice su razmijenili mišljenja o aktualnim projektima te usvojili plan rada za 2021. godinu. Na 94. sjednici Dunavske komisije donesene su brojne odluke vezane uz funkcioniranje i aktivnosti Dunavske komisije.

Ministar Gordan Grlić Radman na čelu je Dunavske komisije od lipnja 2017. godine, a 31. prosinca ove godine završava svoj mandat predsjednika. Na današnjoj sjednici odabrano je novo vodstvo te će od 1. siječnja 2021. godine trogodišnji mandat predsjednika preuzeti veleposlanica Ukrajine u Mađarskoj Liuba Nepop. Visoki predstavnici Srbije i Mađarske preuzimaju mandate zamjenika predsjednika i tajnika od Moldove i Austrije.

Dunavska komisija među najstarijim je međunarodnim organizacijama u Europi i multilateralni nositelj zajedničkih ideja i aktivnosti 11 država podunavskog sliva u razvoju riječnog gospodarstva, poglavito uvjeta plovidbe i infrastrukture plovnih puteva.



Priopćenja