Ministar Grlić Radman: Potpora Hrvatima u Srbiji i važnost dijaloga sa Srbijom za rješavanje otvorenih pitanja

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nazočio je u Subotici potpisivanju Ugovora o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, kao i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nazočio je u Subotici potpisivanju Ugovora o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, kao i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Istaknuo je pritom da je „kroz potporu ovome, ali i drugim projektima vidljivo da Hrvatska stoji uz Hrvate u Srbiji“, te da je to poruka i Srbiji za nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

„Nama je zapravo stalo da hrvatska zajednica uživa sva ona prava koja ostvaruje srpska u Hrvatskoj, temeljem Sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2004. godine“, izjavio je ministar.

On je u otvorena pitanja njihova statusa, ali i odnosa sa Srbijom naveo zastupljenost u državnim i predstavničkim tijelima koje ta država prema hrvatskoj manjini još nije ispunila, kao i problem nestalih.

„Nestalih osoba je 1869, sve te osobe imaju svoje obitelji. To su sudbine nad čijim sudbinama ne možemo ostati ravnodušni. Naša zajednička prošlost je bila traumatična i tragična, i ne smije se ponoviti. Moramo graditi bolju budućnost za našu mladež, jer mir i stabilnost nemaju alternativu. Zato mislim da je opredjeljenje Srbije za EU pravi put, i mi ćemo joj dati potporu“, rekao je među ostalim ministar Grlić Radman.

Vlada RH obavezala se ugovorom da će s 1,3 milijuna kuna iz državnog proračuna financirati izgradnju Hrvatske kuće u Subotici koja će biti središte za tri ključne institucije u Srbiji - Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i novinsko-izdavačku ustanovu „Hrvatska riječ“.

Izvor: Hina/MVEP



Priopćenja