Ministar Grlić Radman otvorio konzulat RH sa sjedištem u Punta Arenasu na čelu s počasnim konzulom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otvorio je u utorak, 12. ožujka 2024. godine, Konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u gradu Punta Arenasu na čelu s počasnim konzulom Alfredom Eduardom Fonseca Mihovilovicem.
 
„Republika Hrvatska prepoznaje važnost hrvatskog iseljeništva u svijetu u povezivanju Republike Hrvatske i zemalja gdje oni žive. Doprinos doseljenih Hrvata čileanskoj državi i društvu traje više od stoljeća, on je ostavio traga i u povijesti Punta Arenasa, a veliko mi je zadovoljstvo što ćemo danas ponovo otvoriti Konzulat Republike Hrvatske u Punta Arenasu kao još jednu poveznicu za snaženje veza hrvatskog i čileanskog naroda“, naglasio je ministar Grlić Radman. 
 
Hrvatska zajednica u Punta Arenasu najbrojnija je i jedna od najbolje organiziranih u Čileu. Prije više od stotinu godina oko 40 posto stanovništva Punta Arenasa bilo je hrvatskog podrijetla. Danas oko 20 posto populacije grada na krajnjem jugu Čilea nosi hrvatsko prezime. 
 
„Zahvala pojedincima, udrugama i klubovima koji kontinuirano njeguju veze s matičnom Domovinom, na njihovoj osobitoj posvećenosti i iznimnom doprinosu jezičnoj edukaciji potomaka hrvatske iseljeničke zajednice, dugogodišnjoj uspješnoj izdavačkoj djelatnosti, promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i športa, jačanju gospodarske suradnje, kao i očuvanju hrvatskog identiteta u Republici Čile“, istaknuo je ministar. 
 
Tijekom boravka, ministar Grlić Radman uručio je rješenja o primitku u hrvatsko državljanstvo, naglašavajući važnost povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske.
 
Susreo se, također, s hrvatskom iseljeničkom zajednicom u Hrvatskom klubu u Porveniru, gdje brojne ulice grada nose hrvatska imena. 
 
Sljedećeg dana, ministar Grlić Radman posjetio je i Antofagastu, gdje se susreo s hrvatskom zajednicom i uručio rješenja o hrvatskom državljanstvu. Obišao je i hrvatski Sportski klub Sokol, 3. Vatrogasno društvo Hrvatska i klub Plaza Croacia.
 
„Danas je Republika Hrvatska snažno afirmirana na međunarodnom planu. Postali smo članica svih relevantnih međunarodnih organizacija, još nam jedino preostaje postati članica OECD-a koji nam je 2022. godine uputio poziv za otvaranje pregovora za ulazak u punopravno članstvo na čemu intenzivno radimo“, naglasio je okupljenima.
 
Ministar je izrazio zahvalnost hrvatskoj zajednici u Čileu te pozvao na daljnje promoviranje Republike Hrvatske i doprinos odnosima Hrvatske i Čilea, uz stalnu podršku hrvatske Vlade.

Priopćenja