Ministar Grlić Radman o europskoj koheziji na 58. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u nedjelju, 20. veljače 2022. godine, na panel raspravi o Zapadnom Balkanu, kao i na panelu pod naslovom “Back to Elysium: Fostering European Cohesion", u okviru Minhenske sigurnosne konferencije.

Na panelu o Zapadnom Balkanu, ministar Grlić Radman govorio je o važnosti uključivanja zemalja Zapadnog Balkana u euroatlantske integracije, kao i o situaciji u Bosni i Hercegovini. „Ovo je prvi put u povijesti Minhenske sigurnosne konferencije da je Zapadni Balkan vrlo česta tema panela”, rekao je ministar Grlić Radman, pohvalivši održavanje brojnih panel rasprava o Jugoistočnoj Europi u Münchenu.

U svome izlaganju, Ministar Grlić Radman istaknuo je kako je upravo Republici Hrvatskoj, kao neposrednom susjedu te regije, u interesu njezin euroatlantski put i provedba nužnih reformi. „Zemljama Zapadnog Balkana mjesto u Europskoj uniji, ne samo zbog njihove budućnosti, već i sigurnosti cijele Europe“, rekao je ministar.

Ujedno, ministar Grlić Radman ponovio je stav Republike Hrvatske o važnosti poštivanja konstitutivnosti i političke zastupljenosti Hrvata za stabilnost BiH te o tome da se pregovori o reformi izbornog zakona moraju uspješno zaključiti kako bi se mogli provesti demokratski i pošteni izbori s punim integritetom.

Zaključno, panelisti su se složili da bi uključivanje Zapadnog Balkana u euroatlantsku političku i sigurnosnu arhitekturu imalo pozitivan transformacijski učinak na njegovu stabilnost i gospodarski prosperitet.

Na panelu o europskoj koheziji, ministar Grlić Radman osvrnuo se na opasne pojave poput rastućeg populizma, kojemu je nažalost pandemija dala prostor za rast. „To su neodgovorne politike koje kratko traju i ne daju nikakve konstruktivne odgovore te truju javni diskurs i tako pronalaze svoj način kako da izgovore neistine“, kazao je ministar i dodao da su „danas građani pod pritiskom alternativnih činjenica i jeftinih laži - doslovno jeftinih, jer njihovo pokretanje putem interneta ne košta puno“, poručio je ministar.

Razgovaralo se i o nužnosti osnaživanja zajedništva Europske unije i mogućnosti odupiranja takvim štetnim pojavama koje su suprotstavljene, kao i važnosti snažnije integracije i približavanja.

Na kraju, ministar Grlić Radman zaključio je da „moramo slušati i čuti jedni druge. Dijelimo iste vrijednosti, ali smo različiti. Ujedinjeni u našoj različitosti“, te nadodao „ako želimo sačuvati našu Uniju, temeljenu na tim vrijednostima, izabrani čelnici moraju prestati kriviti Bruxelles za sve. Bruxelles samo proizvodi ishode u čijem stvaranju sudjelujemo svi.“

 


Priopćenja