Ministar Grlić Radman na zasjedanju 27. zajedničkog vijeća Europske unije i Zaljevskog vijeća za suradnju te izvanrednom Vijeću EU-a za vanjske poslove

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, u utorak 10. listopada 2023. godine, na zasjedanju 27. zajedničkog vijeća Europske unije i Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC).

Zasjedanje je imalo za cilj osnažiti partnerstvo između Europske unije i zaljevskih država, sukladno usvojenim strateškim dokumentima i zajedničkim sigurnosnim, gospodarskim, klimatskim i humanitarnim prioritetima.

Ministar se u dijelu posvećenom Ukrajini osvrnuo na pomoć koju za potrebe stanovništva izdvaja Europska komisija te na višedimenzionalnu pomoć RH ukrajinskim institucijama i stradalnicima rata izravnom pomoći i prijenosom znanja iz poslijeratne tranzicije, osobito u razminiranju.

RH pruža pomoć i u tranzitu ukrajinskog žita kroz luke Rijeka i Split za zemlje najviše pogođene prehrambenom krizom.

Ministri su raspravljali i o regionalnoj sigurnosti i potrebi deeskalacije u nizu kriznih bliskoistočnih i afričkih područja, prvenstveno u Izraelu, i s tim u vezi naglašena je osuda nasilja i istaknut prioritet što žurnijeg prekida vatre te stabilizacije stanja.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je, također, na izvanrednom Vijeću EU-a za vanjske poslove, gdje je ponovio kako RH najoštrije osuđuje napade Hamasa na Izrael i podržava pravo Izraela na samoobranu i sigurnost u skladu s međunarodnim pravom, što je naglašeno i u nedavnoj izjavi EU-a te priopćenju s 27. EU-GCC zajedničkog vijeća. 

Naglasio je potom kako je nužno nastaviti surađivati s partnerima s kojima dijelimo interes prema miru i stabilizaciji Bliskog istoka.

Priopćenja