Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine, na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove u Bruxellesu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine, na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove u Bruxellesu.

Prvi dio rasprave bio je posvećen situaciji u Afganistanu nakon predsjedničkih izbora u rujnu ove godine. Istaknuta je potreba nastavka pružanja političke i financijske pomoći Afganistanu u stabilizaciji, izgradnji države, demokratizaciji i gospodarskom razvoju. Dogovoreno je da će EU pružiti potporu mirovnom procesu pod vodstvom i u vlasništvu Afganistanaca, koji će biti uključiv i omogućiti sudjelovanje žena, mladih i manjina. U tom su cilju važni pregovori između Vlade i talibana, kao i nastavak pregovora između SAD-a i talibana. Cilj je očuvati postignuća u posljednjih 18 godina, čemu su svi dali doprinos kroz NATO i EU. Istaknuta je potreba nastavka pružanja političke i financijske pomoći Afganistanu u stabilizaciji, izgradnji države, demokratizaciji i gospodarskom razvoju.

Ministar Grlić Radman je u raspravi istaknuo pitanje migracija te upozorio na daljnji pojačani pritisak na zapadnobalkanskom migracijskom pravcu, posebno na granici s Bosnom i Hercegovinom: “Većina migranata na tom pravcu dolazi upravo iz Afganistana. Stoga u pogledu Afganistana treba voditi računa i o migracijskom aspektu. Želim naglasiti i da je Hrvatska do sada pružala svoj doprinos sigurnosti i stabilizaciji Afganistana, kroz sudjelovanje u NATO operaciji, gdje je sada 11. kontingent, ali i kroz razvojnu pomoć”.

Ministri su razmotrili prilike u regiji Zaljeva te ocijenili da je važno smirivanje napetosti, što je od strateške važnosti i interesa za međunarodnu i sigurnost Europe.  EU je spremna poduprijeti diplomatske napore i regionalne inicijative u cilju jačanja regionalne suradnje i koordinacije. Izražena je zabrinutost posljednjim iranskim najava o nastavku obogaćivanja urana. EU i dalje ostaje predana sporazumu o iranskom nuklearnom programu (JCPOA), koji smatra ključnim za europsku sigurnosti. Nastavit će s naporima u cilju njegovog očuvanja i provedbe.

O situaciji u Sudanu, ministri su razgovarali s predsjednikom sudanske prijelazne Vlade Abdallom Hamdokom. Istaknuta je spremnost država članica da pruže političku, financijsku i humanitarnu potporu Sudanu, posebno u cilju uključive civilne i demokratske tranzicije.

Vijeće se kratko osvrnulo na prilike vezano uz Venezuelu, Libiju, Siriju, Sahel i Hong Kong. Usvojene su mjere ograničavanja vezano uz aktivnosti bušenja u istočnom Sredozemlju.

 Priopćenja