Ministar Grlić Radman na obilježavanju trideset godina od uspostave logora Morinj

Ministar Grlić Radman na obilježavanju trideset godina od uspostave logora Morinj

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u nedjelju, 3. listopada 2021. godine, na obilježavanju trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju, gdje je zajedno s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Đorđom Radulovićem položio vijence za sve žrtve. Naime, kroz logor Morinj je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 300 hrvatskih branitelja i civila.

„Nakon trideset godina tek danas komemoriramo taj tužni dan kada je otvoren taj takozvani Centar za prihvat zarobljenika, koji je postao mučilište nevinih ljudi i civila. Prisustvo ministra vanjskih poslova Crne Gore Đorđa Radulovića potvrđuje želju da zajednički komemoriramo taj događaj i zapalimo svijeće. Ovo je veliki dan, prvi puta da su ovdje došli predstavnici hrvatske države i Crne Gore. Ovo je zalog mirne i stabilne budućnosti koju trebamo graditi zajedno s Crnom Gorom”, kazao je u izjavi za medije ministar Grlić Radman.

“Neki su bili i osuđeni, uglavnom stražari, međutim do danas mi ne znamo tko su bili ti nalogodavci, tako da tu ima još mjesta za procesuiranje i drugih koji bi trebali kazneno odgovarati", istaknuo je ministar.

Dodao je da je u međuvremenu bazen u Kotoru nazvan po čuvaru zloglasnog logora. "Prosvjedovali smo protiv toga. Činjenica da je ovdje danas i ministar Radulović potvrđuje i dokazuje da je to ishitrena odluka kotorskih vlasti na koju vjerojatno nije mogla utjecati izvršna vlast".

Ministar Grlić Radman susreo se u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori i rekao da će Republika Hrvatska i dalje nastaviti čvrsto podržavati Hrvate u Crnoj Gori u ostvarivanju svih njihovih prava i njegovanju svoje kulturne baštine.

 



Priopćenja