Ministar Grlić Radman na obilježavanju Dana Bošnjaka

Ministar Grlić Radman na obilježavanju Dana Bošnjaka

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 28. rujna 2021. godine, na obilježavanju Dana Bošnjaka, organiziran od strane Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

U svome obraćanju ministar Grlić Radman istaknuo je da nacionalni identiteti, poput bošnjačkog, uvelike određuju naše živote u cjelini te da je Vladi RH važno da se identiteti nacionalnih manjina poštuju i njeguju.

„Danas Bošnjaci u Hrvatskoj uživaju sva manjinska prava prema najvišim svjetskim demokratskim standardima, a prema najvišim demokratskim standardima reguliran je i položaj Islamske zajednice, kojoj u najvećoj mjeri kao vjernici pripadaju Bošnjaci u Hrvatskoj“, rekao je ministar i dodao da je zadovoljstvo manjinskih zajednica vrijednost hrvatskog demokratskog društva.

Također, ministar se dotaknuo važnosti bošnjačke nacionalne manjine u odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ministar Grlić Radman izrazio je nadu da će BiH uz provedbu nužnih reformi postati funkcionalna i stabilna država i na taj način nastaviti svoj put prema euroatlantskim integracijama.

U vezi provedbe nužnih reformi u BiH, ministar Grlić Radman dotaknuo se položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. „Unatoč njihovim nespornim zaslugama za opstanak BiH tijekom rata, Hrvati danas imaju problema s ostvarivanjem svojih ustavom zajamčenih prava konstitutivnog naroda“, rekao je ministar i pozvao predstavnike Bošnjaka u Hrvatskoj da podupru nastojanja Vlade RH da sva tri konstitutivna narodi i ostali građani u BiH budu ravnopravni i lišeni svakog oblika diskriminacije.
 



Priopćenja