Ministar Grlić Radman na obilježavanju 30. obljetnice pogibije članova promatračke misije Europske zajednice u Podrutama

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u petak, 7. siječnja 2022. godine, na obilježavanju 30. obljetnice pogibije članova promatračke misije Europske zajednice u Podrutama.

Članovi promatračke misije putovali su 7. siječnja 1992. godine iz Mađarske prema Zagrebu u nenaoružanom helikopteru bijele boje promatračke misije kada je on oboren raketama ratnog zrakoplova Jugoslavenske narodne armije. U napadu su stradala četvorica talijanskih i jedan francuski mirovni promatrač.

„Danas smo u mislima s obiteljima poginulih i ove im godine, na poseban način, odajemo počast, pijetet prema njihovoj žrtvi i izražavamo sućut, kako njihovim obiteljima, tako i Talijanskoj i Francuskoj Republici. Dolazak promatračke misije Europske zajednice u Hrvatsku dodatno nas je ohrabrio i osnažio u pokušaju da obranimo našu neovisnost i zaštitimo naše stanovništvo. Nazočnost te misije bila nam je potvrda da i međunarodna zajednica počinje razumijevati da je Hrvatska žrtva iznimno okrutnog i beskrupuloznog agresora koji nije prezao ni pred čime što je jasno pokazao i u ovom slučaju kada je JNA, protivno ratnom pravu i načelima časnog ratovanja, srušila helikopter u kojem su se nalazili nenaoružani promatrači“, rekao je u svom obraćanju ministar te dodao kako su životi petorice poginulih promatrača ugrađeni u temelje neovisne, slobodne i demokratske Hrvatske.

Istaknuo je kako je Republiku Hrvatsku nedugo nakon ovog događaja, 15. siječnja 1992. godine, priznalo svih dvanaest država članica Europske zajednice te brojne druge države, što će se s posebnim ponosom obilježiti kroz veliku 30. obljetnicu međunarodnog priznanja.

„Hrvatska od međunarodnog priznanja, te nakon pobjede u Domovinskom ratu i mirne reintegracije dijelova svoga teritorija, kao aktivna članica međunarodne zajednice kontinuirano daje svoj doprinos uspostavi i očuvanju mira diljem svijeta, između ostaloga kroz svoje sudjelovanje u brojnim mirovnim misijama s mnogim državama partnerima, uključujući naravno i Italiju i Francusku. Kao ponosna članica Europske unije i dalje ćemo zajedno sa svim svojim europskim partnerima i prijateljima ustrajno doprinositi miru i sigurnosti te promicati temeljne vrijednosti na kojima počiva Europska unija“, rekao je ministar.

Obraćanje je zaključio istaknuvši još jednom važnost ove promatračke misije i svih njezinih članova te uputivši veliku zahvalu i poštovanje svim žrtvama i njihovim obiteljima, kao i Talijanskoj i Francuskoj Republici, uz obećanje da će Republika Hrvatska i dalje činiti sve da se njihova žrtva i njihov obol zaustavljanju rata i uspostavi mira u slobodnoj Hrvatskoj nikada ne zaborave.

Priopćenja