Ministar Grlić Radman na Konferenciji Svjetskog gospodarskog foruma o globalnoj suradnji, rastu i energetici za razvoj u Rijadu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 28. i 29. travnja 2024. godine, na Konferenciji Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o globalnoj suradnji, rastu i energetici za razvoj u Rijadu.
Sastanku je nazočilo više od 700 predstavnika javnog i privatnog sektora koji su razmijenili mišljenja o jačanju gospodarskog razvoja, energetskoj tranziciji u kontekstu održivog razvoja i tehnološkog napretka s tendencijom oblikovanja pravednijeg i otpornijeg globalnog gospodarstva. Teme razgovora bile su kako premostiti jaz sjevera i juga imajući u vidu geopolitičke odnose, energetsku tranziciju i nove ekonomske trendove.
 
Na panelu o globalnom razvoju ministar Grlić Radman istaknuo je kako je potreban zajednički pristup stvaranja pouzdanih globalnih partnerstava i saveza, prvenstveno kako postojeći sukobi u svijetu ne bi postali tzv. zamrznuti ili potonuli u još ozbiljnije krize. "Hrvatska ima relevantno iskustvo u tom smislu, suočena s ratom 90-ih godina i prošla kroz poslijeratni oporavak. Podijelili smo svoje najbolje prakse i iskustva s brojnim zemljama koje se suočavaju sa sličnim poteškoćama. No, rješenja za njih ne mogu biti univerzalna, već moraju biti prilagođena lokalnim kontekstima i prioritetima", naglasio je.
 
Potom je istaknuo ključnom reformu multilateralizma, za koji je važno da se učini učinkovitijim. "Hrvatska je tome u potpunosti predana, u čemu središnju ulogu vidi u Ujedinjenim narodima. Bez obzira na trenutne izazove, vjerujemo da potencijal za globalnu suradnju nikada nije bio veći i da će to Summit budućnosti u rujnu i dokazati te nam biti putokaz u ovim izazovnim vremenima", istaknuo je ministar.
 
Osvrnuo se potom na Bliski istok, regiju od velikog geopolitičkog značaja i složenosti, kao i impresivne inovativne politike u zemljama Zaljeva. "Hrvatska pohvaljuje i podržava ideju izgradnje mira jačanjem gospodarskih veza. O tome smo razgovarali i prošli tjedan na zajedničkom vijeću Europske unije i Zaljevskog vijeća za suradnju u Luksemburgu. Potvrdili smo i spremnost za jačanje suradnje u nekoliko područja, koja se tiču sigurnosti, pomorske i kibernetičke sigurnosti, borbe protiv terorizma, sprječavanja nuklearne proliferacije i upravljanja krizama. U trgovini - puno potencijala tek treba realizirati, a također i u području zelene energije", istaknuo je ministar.
 
Pritom se ministar osvrnuo i na Inicijativu triju mora, koju su 2016. godine osnovale Hrvatska i Poljska u svrhu jačanja gospodarskih veza i infrastrukture u regiji između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. "Inicijativa je dokaz naše zajedničke vizije naprednije i međusobno povezane Europe. Inicijativa triju mora, kao platforma koja okuplja gotovo pola država-članica EU, a kojoj su strateški partneri SAD, Njemačka, Europska komisija i od ove godine Japan, od iznimnog je značaja za RH budući da se trećina naše ukupne trgovine odnosi na države Inicijative. Hrvatska tu koristi svoj geostrateški položaj, te je danas jedna od energetski najvažnijih, ako ne i najvažnija zemlja srednje Europe koja uvelike pridonosi europskoj energetskoj sigurnosti", kazao je.


Priopćenja