Ministar Grlić Radman na konferenciji o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije

U utorak, 3. ožujka 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman održao je govor u sklopu dvodnevne međuparlamentarne konferencije o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije...

U utorak, 3. ožujka 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman održao je govor u sklopu dvodnevne međuparlamentarne konferencije o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije.

Ministar se u govoru osvrnuo na današnje izazove , poput ilegalnih migracija, klimatskih promjena, terorizma i širenja nuklearnog naoružanja, koji prijete sigurnosti i stabilnosti europskog kontinenta. Nedavno izbijanje i naglo širenja korona virusa istaknuo je kao najnoviji izazov koji zahtijeva suradnju i zajedničko iznalaženje učinkovitih rješenja.

Osvrnuvši se na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, ministar je posebno istaknuo važnost trećeg i četvrtog područja prioriteta predsjedanja "Europe koja štiti" te "Utjecajne Europe" – kao dva povezana područja od velikog značaja za promicanje vrijednosti i interesa Europske unije u svijetu. "Jačanje mira i sigurnosti, promicanje multilateralizma i međunarodni poredak zasnovan na poštivanju pravila u interesu su Europske unije", dodao je u nastavku ministar te istaknuo da je ključno da zajednička vanjska, sigurnosna i obrambena politika EU uspješno poveže i uskladi sve instrumente koji stoje na raspolaganju radi jačanja vlastite pozicije u svijetu.

Ministar je prilikom obraćanja naglasio kako Republika Hrvatska smatra sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe jednim od temeljnih čimbenika sigurnosti čitavog europskog kontinenta te da politika proširenja Europske unije predstavlja geostrateško ulaganje u sigurnost kako unije tako i čitavog europskog kontinenta.

Ministar je zaključno istaknuo da su zajednička vanjska, sigurnosna i obrambena politika ne samo temelji europske sigurnosti, već temelji na kojima se grade snaga, utjecaj i važnost EU na svjetskoj pozornici.



Priopćenja