Ministar Grlić Radman na 60. sigurnosnoj konferenciji u Münchenu

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak i subotu, 16. i 17. veljače 2024. godine, u izaslanstvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na 60. sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Prvog dana konferencije ministar je sudjelovao na panelu o suradnji država sudionica Inicijative triju mora za rekonstrukciju Ukrajine. Istaknuo je pritom važnost međunarodne pomoći u obnovi Ukrajine, pružajući priliku srednjim i istočnoeuropskim državama da preuzmu ključnu ulogu. Naglasio je kako hrvatsko iskustvo u razminiranju može najviše pomoći Ukrajini. „Uklanjanje mina i zaostalih eksplozivnih naprava predstavlja preduvjet za bilo kakav gospodarski napredak Ukrajine, oporavak i obnovu. Razminiranje Ukrajine je i jedan od preduvjeta za oporavak svjetske ekonomije s obzirom da je riječ o globalnom proizvođaču žitarica“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

U okviru konferencije, ministar je sudjelovao i na panel raspravi o trenutnim izazovima Zapadnog Balkana. Naglasio je važnost euro-atlantskih integracija za sigurnost i stabilnost tog područja, ističući nužnost izgradnje demokratskih i otpornih društava u regiji kako bi se suprotstavili utjecajima trećih zemalja. „Jedini održivi put do dugotrajne stabilnosti regije i jedini djelotvoran lijek protiv sistemske destabilizacije je pridruženje tih zemalja euroatlantskoj obitelji“, naglasio je ministar Grlić Radman.

„Želimo izbjeći rat s Rusijom, ali teško je reći dokad će rat u Ukrajini trajati dok ne vidimo naznake ruskog povlačenja i spremnosti za kompromis“, izjavio je novinarima na konferenciji o sigurnosti u Münchenu ministar Grlić Radman. Naglasio je kako bi NATO i EU trebali jačati obrambene kapacitete i biti spremni na svaki oblik krize.

Upitan o krhkoj sigurnosnoj arhitekturi Zapadnog Balkana, ministar je kazao kako je Zapadni Balkan procijenjen kao siguran zbog prisutnosti Europske unije. „Upravo je Hrvatska istaknuta kao uspješna priča, zemlja koja je ostvarila vanjsko-političke ciljeve, a ono što nam je preostalo strateški interes je stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana. Posebno sam istaknuo angažiranost Vlade RH unutar EU-a za stjecanje kandidacijskog statusa 2022., ali i prošle godine za otvaranje uvjetno pristupnih pregovora s EU-om i mi se toplo nadamo da će se dogoditi u ožujku, jer bi izostanak takve odluke bio poguban za BIH i stabilnost zapadnog Balkana“, izjavio je ministar Grlić Radman.

Drugog dana sigurnosne konferencije, ministar Grlić Radman održao je niz bilateralnih sastanaka, između ostalog, s albanskim kolegom Iglijem Hasanijem, iračkim kolegom Fuadom Mohammedom Husseinom, argentinskom kolegicom Dianom Elenom Mondino, kosovskom kolegicom Donikom Gërvalla-Schwarz, izvršnim direktorom Američkog židovskog kongresa Tedom Deutchem, jordanskim kolegom Aymanom Al-Safadijem, te moldovskim kolegom Mihaijem Popșoijem.

Priopćenja