Ministar Grlić Radman i državni tajnik Lucić na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za vanjsku politiku

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je u četvrtak, 12. studenog 2020. godine, u Hrvatskom saboru Izvješće o neformalnim sastancima Vijeća za vanjske poslove...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je u četvrtak, 12. studenog 2020. godine, u Hrvatskom saboru Izvješće o neformalnim sastancima Vijeća za vanjske poslove (FAC), a državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić predstavio je Izvješće o neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade).

„Na sastanku Vijeća održanom 21. rujna 2020. godine razgovarali smo o Bjelarusu, Libiji i Africi, odnosno zemljama Južnog susjedstva. Glavna tema bila je postizborna situacija u Bjelarusu, Europska unija osudila je represiju prema prosvjednicima, dala podršku demokratskim snagama u zemlji i pozvala na nacionalni dijalog. O situaciji u zemlji izvijestila nas je aktivistica i kandidatkinja Svetlana Tihanovska, a dogovoreno je da se na nasilje i krivotvorenje izbornih rezultata odgovori uvođenjem sankcija“, rekao je ministar.

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove koje se održalo 12. listopada ove godine, ministar je istaknuo dijalog Srbije i Kosova, situaciju u Bjelarusu te Latinsku Ameriku i Karibe kao glavne teme. „Cilj dijaloga Srbije i Kosova je postizanje sveobuhvatnog i obvezujućeg pravnog sporazuma sukladnim s međunarodnim pravom i pravnom stečevinom EU-a koji će pridonijeti stabilnosti cijele regije. Na sastanku je istaknuto da Srbiji i Kosovu treba jasno dati do znanja da je potrebno da dođe do normalizacije odnosa ako ijedna strana želi ući u EU“, dodao je ministar.

Državni tajnik Lucić izvijestio je o sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu održanom 9. studenog 2020. godine. „Napravili smo pregled trgovinske politike Europske unije te razgovarali o reformi Svjetske trgovinske organizacije, a poseban je fokus bio na trgovinskim odnosima EU-a s SAD-om i Kinom. Ministri su se složili da je potrebno nastaviti konstruktivni dijalog s SAD-om u svim pitanjima od zajedničkog interesa te da se s Kinom postigne Sporazum o ulaganjima“, istaknuo je državni tajnik.

Oba izlaganja popraćena su odgovorima ministra i državnog tajnika na pitanja članova Odbora za europske poslove i Odbora za vanjsku politiku, nakon čega su oba Izvješća prihvaćena.



Priopćenja