Ministar Gordan Jandroković susreo se u okviru službenog posjeta Republici Turskoj sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom

Sugovornici su ocijenili odnose dviju država prijateljskim i bez otvorenih pitanja

Sugovornici su ocijenili odnose dviju država prijateljskim i bez otvorenih pitanja. Izrazili su zadovoljstvo jačanjem suradnje između Hrvatske i Turske na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu. Naglasili su važnost parlamentarne suradnje u svjetlu približavanja Europskoj uniji. Isto tako, pozdravili su kontinuiranu i čvrstu suradnju u obrambenom i vojnom području.

Bilo je govora i o jačanju gospodarske suradnje, posebice u energetskom sektoru. Ministar Jandroković je pozdravio sve veći interes turskih gospodarskih subjekata za investiranjem u Hrvatsku. Isto tako, naglasio je kako postoje mnoge mogućnosti za daljnje sudjelovanje turskih gospodarstvenika u privatizacijskom procesu u području turizma i brodogradnje. Također je izrazio zadovoljstvo zbog porasta broja turskih turista u Hrvatskoj te izrazio uvjerenje da će se suradnja u turističkom sektoru obzirom na postojeće potencijale još pojačavati.

Sugovornici su se dotakli i aktualnosti u regiji jugoistočne Europe. U razgovoru je naglašena i suradnja Hrvatske i Turske o najvažnijim pitanjima i procesima u regiji. Oba su ministra suglasna s ciljem da se trenutna međusobna vanjskotrgovinska razmjena sa sadašnjih 400 poveća na milijardu američkih dolara. Ministar Davutoğlu rekao je kako će Republika Turska podržati produženje mandata hrvatskog diplomata Hide Biščevića na mjestu glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju.

Tijekom sastanka ministri su razgovarali i o suradnji u području kulture. Posebno je spomenut nastavak suradnje između arhiva i biblioteka te mogućnost gostovanja Muzeja anatolijskih civilizacija u Zagrebu te Muzeja vučedolske kulture u Turskoj. Ministar Jandroković izrazio je interes i za pokretanjem lektorata hrvatskog jezika na Sveučilištu Hacettepe u Ankari te ponudio pomoć hrvatske strane u vidu relevantne literature, audiovizualnog te didaktičkog materijala, kao i mogućnost dodjeljivanja stipendija studentima hrvatskog jezika u Turskoj.



Priopćenja