Ministar Gordan Jandroković susreo se s predsjednikom Senata Kanade Noëlom Kinsellom

Parlamentarna i gospodarska suradnja, suradnja kanadskih i hrvatskih sveučilišta, hrvatski pristupni proces te predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj bile su glavne teme sastanka ministra Jandrokovića i predsjednika Senata Kinselle

Parlamentarna i gospodarska suradnja, suradnja kanadskih i hrvatskih sveučilišta, hrvatski pristupni proces te predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj bile su glavne teme sastanka ministra Jandrokovića i predsjednika Senata Kinselle.

Ministar Jandroković istaknuo je kako su u zadnjih 18 godina od uspostave hrvatsko-kanadskih odnosa održani mnogi bilateralni susreta na najvišim razinama koji su pridonijeli izgradnji još čvršćih prijateljskih odnosa temeljenih na uzajamnom poštovanju i razumijevanju između dvije zemlje. Sve to pridonijelo je i odluci Kanade da ukine turističke vize hrvatskim državljanima, kazao je mnistar Jandroković, te zahvalio predsjedniku Senata Kinselli na njegovom osobnom angažmanu u liberalizaciji viznog režima, kao i u unaprjeđenju hrvatsko-kanadskih bilateralnih odnosa.

U razgovoru su istaknute i brojne poveznice između dviju zemalja – oko 250.000 Kanađana hrvatskog podrijetla koji Kanadu nazivaju svojim domom, ekonomsko partnerstvo Hrvatske i Kanade, zajednički interesi u okviru Sjevernoatlantskog saveza gdje su dvije zemlje ravnopravni partneri u promoviranju i očuvanju demokracije, mira i globalne sigurnosti te zajednički napori unutar mirovne misije u Afganistanu.

Ministar Jandroković izvijestio je sugovornika i o aktualnom stanju hrvatskih pristupnih pregovora kao i o dosadašnjim postignućima Republike Hrvatske na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

U čast službenog posjeta predsjednik Senata Kinsella organizirao je radni ručak za ministra Jandrokovića na kojem su, uz članove hrvatskog izaslanstva, bili i brojni članovi kanadskog Parlamenta te članovi akademske zajednice kanadskih sveučilišta.

U sklopu posjeta Kanadi ministar Jandroković sastao se jučer i s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Peterom Millikenom, koji je tijekom današnjeg aktualnog sata predstavio ministra Jandrokovića članovima Zastupničkog doma kanadskog Parlamenta.



Priopćenja