Ministar Gordan Jandroković susreo se s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Milanom Roćenom

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima Republike Hrvatske i Crne Gore

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima Republike Hrvatske i Crne Gore te naglasio želju za nastavkom razvijanja dobrosusjedskih odnosa i suradnje na načelima ravnopravnosti i uzajamnosti, kao i pridruživanja euroatlantskim integracijama.

U tom smislu, ministar Jandroković pozdravio je današnji sastanak Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između Republike Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. Kazao je kako je ovim činom dokazana privrženost obiju strana da sva bilateralna pitanja nastave rješavati u europskom duhu dijaloga i razumijevanja.

Kao novi korak u izgradnji još čvršćih i intenzivnijih odnosa između dviju zemalja, ministri su potpisali Sporazum između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo dokumentom koji će osigurati kvalitetno ostvarivanje svih manjinskih prava Hrvata u Crnoj Gori te Crnogoraca u Hrvatskoj.

U obraćanju domaćim i stranim novinarima ministar Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska i Crna Gora imaju zajednički strateški cilj, a to je učvršćivanje mira, stabilnosti i razvitka regije jugoistočne Europe. Stoga Republika Hrvatska pozdravlja podnošenje zahtjeva Crne Gore za stjecanje statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, kao i pristupanje Crne Gore punopravnom članstvu Američko-jadranske povelje, kazao je ministar Jandroković.

U svezi bilateralnih gospodarskih odnosa, ministri su izrazili zadovoljstvo sadašnjim stanjem te naglasili mogućnost njihova daljnjeg razvoja.



Priopćenja