Ministar Gordan Jandroković susreo se s ministricom vanjskih poslova Republike Mađarske Kingom Göncz

Ministar Jandroković i ministrica Göncz izrazili su zadovoljstvo odličnim prijateljskim i partnerskim međusobnim odnosima Republike Hrvatske i Republike Mađarske

Ministar Jandroković i ministrica Göncz izrazili su zadovoljstvo odličnim prijateljskim i partnerskim međusobnim odnosima Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

Govoreći o pristupu Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, izvijestio je ministricu Göncz da je proces ratifikacije Protokola o proširenju u svim parlamentima zemalja članica NATO-a završen te da očekuje skorašnje deponiranje preostala četiri nacionalna instrumenata ratifikacije u američki State Department.

Izrazili su zajedničko uvjerenje da će Republika Hrvatska na summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu u travnju ove godine sudjelovati kao punopravna članica. U tom kontekstu, ministar Gordan Jandroković zahvalio je Veleposlanstvu Republike Mađarske u Zagrebu koje je kao NATO-ova Kontaktna točka pružalo potporu u približavanju Hrvatske NATO savezu.

Vezano za aktualno stanje hrvatskih pristupnih pregovora, ponovio je kako je plan Republike Hrvatske da pregovori završe do kraja 2009., kao što je navedeno u Planu puta Europske komisije te pojasnio da Hrvatska traži odvajanje graničnog spora od pitanja pristupnih pregovora, njihovu deblokadu i rješavanje bilateralnog graničnog spora sa Slovenijom pred Međunarodnim sudom pravde

Ministrica Göncz izrazila je uvjerenje da hrvatsko-slovenski granični spor može biti odvojen od hrvatskih pristupnih pregovora, što bi rezultiralo ukidanjem blokade pregovora, te u konačnici stvorilo uvjete za rješavanje bilateralnog graničnog spora sa Slovenijom u skladu s odredbama međunarodnog prava.

Na sastanku je naglašeno da je upravo ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo euroatlantskih organizacija model za sve zemlje jugoistočne Europe, a za uspješan dovršetak tog puta Hrvatska treba nastaviti s odlučnom provedbom svih ključnih reformi.

U svezi bilateralnih odnosa, ministar Jandroković i ministrica Göncz naveli su čitav niz područja u kojima dvije zemlje žele intenzivniju suradnju, kao što su razvoj energetske i prometne infrastrukture, prekogranična suradnja, suradnja u kulturi, obrazovanju, zaštiti okoliša te zaštiti prava manjina. Predstojeća zajednička sjednica Vlada Republike Hrvatske i Republike Mađarske koja će se održati 26. ožujka 2009. u Mađarskoj korak je u tom smjeru, naglasili su Jandroković i Göncz.

U popodnevnim satima ministar Jandroković i ministrica Göncz održat će govore na svečanoj konferenciji u povodu 60. godišnjice osnutka NATO saveza, 10. godišnjice prvog proširenja na istočnu Europu te u svjetlu pristupanja Republike Hrvatske NATO-u, a koja se održava na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.



Priopćenja