Ministar Gordan Jandroković susreo se s državnim tajnikom za europske poslove Francuske Republike Brunom Le Maireom

Tom prigodom izraženo je obostrano zadovoljstvo odličnim prijateljskim i sadržajnim odnosima Republike Hrvatske i Francuske Republike

Tom prigodom izraženo je obostrano zadovoljstvo odličnim prijateljskim i sadržajnim odnosima Republike Hrvatske i Francuske Republike.

Ministar Jandroković zahvalio je na potpori koju Francuska Republika pruža Hrvatskoj u pristupnim pregovorima, pri čemu je posebno izdvojio izniman angažman tijekom francuskog predsjedanja Europskom unijom.

Zahvalio je također i na ratifikaciji i deponiranju Protokola o pristupanju Republike Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu.

Vezano uz slovensku blokadu i aktualno stanje hrvatskih pristupnih pregovora, ponovio je kako je Hrvatska spremna potpisati zajedničku izjavu sa Slovenijom kojom bi se potvrdilo da niti jedan dokument usvojen nakon 25. lipnja 1991. godine ne prejudicira rješenje graničnog pitanja. U tom smislu, očekuje odvajanje pristupnih pregovora od rješavanja graničnog pitanja, što je u skladu s načelima ugrađenim i u temelje Europske unije. Hrvatska je do sada u pristupnim pregovorima, rekao je Jandroković, otvorila 22 i privremeno zatvorila 7 poglavlja. Uz to, tehnički je spremna za otvaranje još 9 poglavlja.

Francuski državni tajnik Le Maire rekao je da je u Hrvatsku došao još jednom izraziti potporu predsjednika Francuske Republike Nicolasa Sarkozya i predsjednika Vlade Francuske Republike Françoisa Fillona brzom ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju. Ponovio je kako je potrebno razdvojiti pitanje blokade hrvatskih pristupnih pregovora od graničnog pitanja, koje je isključivo bilateralne prirode.

Kazao je i da je u Hrvatsku došao s tri poruke - Republika Hrvatska mora postati 28. članica Europske unije, hrvatsko-slovenski granični spor mora se vrlo brzo riješiti i mora se naći kompromis jer je upravo to način na koji djeluje Europska unija. Francuska kao bivša predsjedateljica Europske unije i nadalje želi pružati pomoć Hrvatskoj i Sloveniji, ukoliko će to obje strane i dalje željeti.

Na sastanku je bilo riječi i o stanju u regiji te gospodarskim odnosima koji su ocijenjeni dobrima uz obostrano izražen interes za njihovo daljnje jačanje.



Priopćenja