Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak, 20. rujna 2010. godine, na konferenciji zaklade Hanns Seidel koja se održala na temu „Hrvatska na pragu Europske unije“

Na konferenciji bavarske zaklade Hanns Seidel, na kojoj su, između ostalih, sudjelovali su njemački zastupnici Bundestaga i bavarskog parlamenta, ministar Jandroković održao je izlaganje na temu „Hrvatska kao buduća članica Europske unije – ciljevi, perspektive, poteškoće“

Na konferenciji bavarske zaklade Hanns Seidel, na kojoj su, između ostalih, sudjelovali su njemački zastupnici Bundestaga i bavarskog parlamenta, ministar Jandroković održao je izlaganje na temu „Hrvatska kao buduća članica Europske unije – ciljevi, perspektive, poteškoće“.

Zahvalivši na organizaciji konferencije koja već samim naslovom ukazuje na poziciju Hrvatske kada je riječ o ostvarenju jednog od njezinih najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva, ministar Jandroković istaknuo je kako je članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji vrlo bliska budućnost. Zahvalio je na potpori koju Njemačka kontinuirano pruža Republici Hrvatskoj na njezinom putu ka ostvarenju toga cilja. Sve to daje nam dodatni poticaj da uspješno prevladamo završnu etapu puta, kazao je ministar Jandroković.

Početak završnice hrvatskoga puta prema članstvu u Uniji obilježilo je otvaranje posljednja tri pregovaračka poglavlja u lipnju ove godine, dodao je, te istaknuo kako hrvatski cilj ostaje tehnički dio pregovora dovršiti do kraja ove ili početka iduće godine. Istaknuvši kako je taj cilj realan i ostvariv, ministar je kazao kako tome u prilog govori statistika od 33 otvorena i 22 privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja, činjenica da smo proveli potrebne izmjene Ustava, kao i već započeta priprema teksta Ugovora o pristupanju.

Hrvatska također istovremeno radi na ispunjavanju svih preostalih obveza, posebice kada je riječ o poglavljima Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava. Naglasivši kako će i u predstojećem razdoblju naglasak ostati na dovršetku reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i restrukturiranju sektora brodogradnje, ministar je dodao kako pritom iz vida ne ispuštamo i potrebu daljnjeg jačanja naših administrativnih sposobnosti.

Ministar Jandroković u izlaganju se osvrnuo i na političku i gospodarsku važnost koju i Hrvatska i Europska unija pridaju jačanju strateških partnerstava s novim rastućim silama Azije, Afrike i Južne Amerike. Uz osnaživanje međunarodne gospodarske suradnje, bitna sastavnica naše vanjske politike je i odgovornost koju Hrvatska ima prema zemljama jugoistočne Europe, dodao je ministar, te s tim u svezi naglasio kako Hrvatska tim državama služi kao primjer dijeleći im svoja znanja i iskustva te ih na taj način potiče na ustrajanje na njihovom euroatlantskom putu.



Priopćenja