Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pod nazivom „Zaštita civila u oružanom sukobu“

U svom izlaganju pred Vijećem sigurnosti ministar Jandroković zahvalio je austrijskom predsjedništvu za iniciranjem rasprave o ovom vrlo važnom pitanju koje se često pojavljuje kao prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti

U svom izlaganju pred Vijećem sigurnosti ministar Jandroković zahvalio je austrijskom predsjedništvu za iniciranjem rasprave o ovom vrlo važnom pitanju koje se često pojavljuje kao prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti. Upozorio je pritom kako su u današnjem vremenu civili sve češće izloženi strahotama ratnih sukoba, a ubojstva i deportacije civila, etnička čišćenja i seksualno nasilje nad ženama i djecom nisu više samo posljedica sukoba već su postali jedan od načina ratovanja.

Osvrnuvši se na iskustvo Republike Hrvatske iz Domovinskog rata ukazao je kako i dalje postoji raskorak između teorijski postavljenog međunarodnog humanitarnog prava i njegove stvarne primjene. Kazao je pritom kako je najveći dio žrtava u Hrvatskoj stradao prije dolaska mirovnih snaga, te u tom smislu podržao usvajanje rezolucije koja će ojačati odlučnost međunarodne zajednice da brže reagira i tome što je moguće više smanji prijetnje sigurnosti civila.

Ministar Jandroković podsjetio je kako je 1999. godine, u sklopu mandata UN-a u Sijera Leoneu, Vijeće sigurnosti po prvi put donijelo vrlo važnu odluku o dodatku izravne upute o zaštiti civila u oružanom sukobu, a slijedom toga u proteklih desetak godina Vijeće je nastavilo upotrebljavati različite mehanizme kako bi zaštitilo civile u oružanim sukobima. Ujedinjeni narodi razvili su u tom smislu integriraniji i višedimenzionalniji pristup mirovnim misijama, gdje je naglasak stavljen ne samo na vojna i sigurnosna pitanja, nego i na pitanja zaštite civila, jačanja civilnog društva, reforme sektora sigurnosti s jačanjem policijskih i pravosudnih tijela, kao i gospodarske obnove i razvoja. Uspostavom međunarodnih kaznenih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu Vijeće sigurnosti okrenulo je novo poglavlje u međunarodnom pravu, te potaknulo osnivanje i drugih sudova, a što se pokazalo učinkovitim sredstvom u kažnjavanju počinjenih zločina.

Ministar Jandroković također je izrazio zabrinutost zbog čestih i surovih primjera onemogućavanja pristupa humanitarne pomoći civilima, kazavši kako je dužnost Vijeća sigurnosti da u takvim slučajevima odlučno odgovori i spriječi onemogućavanje dopreme humanitarne pomoći.

Na sjednici je usvojena rezolucija 1894(2009) u čijoj izradi je kao članica Vijeća sigurnosti sudjelovala i Republika Hrvatska. Riječ je o rezoluciji koju je Republika Hrvatska kosponzorirala, a kojom su objedinjene brojne dosadašnje rezolucije o zaštiti civila u oružanom sukobu donesene u Vijeću sigurnosti u posljednje dvije godine. Ministar Jandroković izrazio je nadu kako će i ova rezolucija dodatno poboljšati uvjete zaštite civila zahvaćenih oružanim sukobima, te kazao kako će Republika Hrvatska nastaviti s aktivnim angažmanom u zaštiti civila i na drugim područjima.

Po završetku tematske sjednice Vijeća sigurnosti UN-a ministar Jandroković nazočio je radnom ručku, u organizaciji saveznog ministra za europske i međunarodne poslove Republike Austrije dr. Michaela Spindeleggera, a kojemu je nazočio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Sugovornici su raspravili niz tema iz međunarodne vanjske politike, s naglaskom na krizna žarišta u svijetu i sudjelovanje UN-ovih mirovnih snaga.



Priopćenja