Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi

Niz sastanaka održan je sa svrhom ocjene postignutih rezultata dosadašnje suradnje u okviru SEECP-a

U organizaciji ovogodišnje zemlje predsjedateljice Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, Republike Moldove, niz sastanaka održan je sa svrhom ocjene postignutih rezultata dosadašnje suradnje u okviru SEECP-a, a koji se odnose prvenstveno na jačanje sigurnosne i političke suradnje, intenziviranje gospodarskih odnosa, te suradnju u područjima demokratskih procesa, pravosuđa i borbe protiv ilegalnih aktivnosti.

Govoreći o globalnoj gospodarskoj energetskoj i financijskoj krizi na ministarskom sastanku zemalja sudionica SEECP-a ministar Jandroković osvrnuo se na stratešku važnost regionalne suradnje i kazao kako se rješenja mogu pronaći u multilateralnim mehanizmima poput Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi te kroz zajedničku suradnju i solidarnost među zemljama. Ocijenio je kako SEECP uspješno izvršava svoju misiju pridonoseći transformaciji regije u područje stabilnosti i napretka. Također stvara temelje za čvrstu suradnju među zemljama na osnovi dobrosusjedskih odnosa.

Ministar Jandroković istaknuo je kako je ulaskom u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza Republika Hrvatska sada aktivni subjekt u pitanjima međunarodne sigurnosti i kao takva pridonosi globalnoj sigurnosti i miru zajedno sa svojim NATO partnerima. U isto vrijeme Hrvatska podržava euroatlantsku perspektivu zemalja regije i spremna je podijeliti vlastita iskustva i znanja iz tog procesa. U tom smislu, Republika Hrvatska će zemljama regije ponuditi konkretne projekte od posebne važnosti za prilagodbu EU standardima iz područja poljoprivrede i pravosuđa, dodao je ministar Jandroković.

U završnom dijelu obraćanja ministar Jandroković pozvao je na jačanje gospodarske suradnje, aktivno sudjelovanje i razmjenu informacija i iskustava među zemljama sudionicama SEECP-a u cilju učvršćivanja stabilnosti regije jugoistoka Europe.

Ovogodišnji sastanci predstavnika zemalja sudionica SEECP-a održani su s političkom namjerom da se jačanjem dobrosusjedskih odnosa te preobrazbom regije u područje mira i stabilnosti omogući daljnje približavanje zemalja sudionica SEECP-a europskim i euroatlantskim strukturama. Zaključeno je kako je regionalni dijalog koji se odvija kroz sastanke SEECP-a unaprijedio tijekom proteklih godina i bilateralne odnose zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.

Na sastancima političkih direktora i ministara vanjskih poslova finaliziran je tekst Završne deklaracije i Zajedničke izjave predsjednika država i vlada SEECP-a koje će biti usvojene na završnom sastanku na vrhu u petak, 5. lipnja 2009. godine.



Priopćenja