Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a

U svom govoru ministar Jandroković zahvalio je Republici Turskoj na uspješnom predsjedavanju SEECP-om u proteklom razdoblju, kao i na organizaciji današnjeg ministarskog sastanka

U svom govoru ministar Jandroković zahvalio je Republici Turskoj na uspješnom predsjedavanju SEECP-om u proteklom razdoblju, kao i na organizaciji današnjeg ministarskog sastanka. Posebno je istaknuo značaj SEECP-a kao jednog od najvažnijih multilateralnih foruma u području regionalne suradnje koji omogućuje identificiranje zajedničkih interesa i stvaranja temelja za razvoj konkretnih projekata. Izrazio je uvjerenje kako je Turska, stavljajući tijekom svog predsjedavanja fokus na područja trgovine, transporta, ekonomije i financija, napravila pozitivan korak u cilju najboljeg iskorištavanja regionalnih potencijala.

Članstvo svih država regije jugoistočne Europe u euroatlantskim strukturama, zajednički je cilj država uključenih u aktivnosti SEECP-a, kazao je ministar Jandroković i dodao kako je i nedavna konferencija u Sarajevu o jugoistočnoj Europi dala poticaj i poruku svim zemljama regije da ustraju u provođenju potrebnih reformi. U tom kontekstu poručio je kako Republika Hrvatska, kao zemlja koja se nalazi u završnoj fazi pregovaračkog procesa s Europskom unijom, može pomoći zemljama regije u njihovom približavanju Uniji te im na tom putu daje punu potporu. Podsjetio je i na konkretne poteze koje je Vlada Republike Hrvatske već poduzela u tom smislu, kao što je uručenje prijevoda pravne stečevine Europske unije zemljama jugoistočne Europe. Također je pozdravio preporuku Europske komisije o ukidanju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine i Albanije krajem ove godine.

Ministar Jandroković posebno je naglasio kako bi sve zemlje tijekom svog pristupnog procesa za članstvo u Europskoj uniji trebale odvojiti pitanja iz pregovora od mogućih neriješenih bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama. Istaknuo je pritom kako je izgradnja dobrosusjedskih odnosa, na bazi povjerenja, razumijevanja i suradnje, od iznimne važnosti za rješavanje otvorenih pitanja te ukazao na pozitivan primjer rješavanja graničnog pitanja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

U svom govoru podržao je i zahtjev Republike Slovenije za članstvom u SEECP-u iznijevši mišljenje kako će to dati novu dimenziju i obogatiti raspravu unutar foruma.

Osvrnuvši se na Republiku Srbiju kao važnog partnera u izgradnji regionalne stabilnosti, izrazio je zadovoljstvo što su dvije zemlje u proteklom razdoblju ušle u novu i konstruktivnu fazu koja se odražava u intenzivnoj suradnji u brojnim područjima. Konkretni rezultati vidljivi su i u nedavnom potpisivanju Sporazuma o suradnji u području obrane između Hrvatske i Srbije.

Ministar Jandroković također je kazao kako Hrvatska aktivno sudjeluje u trilateralnim razgovorima s Bosnom i Hercegovinom i Turskom koji su usmjereni na poticanje potrebnih reformi i detektiranje međusobnih gospodarskih potencijala. Zajedno s drugim partnerima u SEECP-u, Hrvatska je bila snažan zagovornik primanja Bosne i Hercegovine u Akcijski plan za članstvo NATO-a.

Posebno je istaknuo doprinos Vijeća za regionalnu suradnju, kao operativnog tijela SEECP-a koje dogovorene politike pretvara u konkretne projekte i doprinosi njihovim provedbama. Kao zemlja koja je bila uključena u pripremu nove Strategije i programa rada Vijeća za razdoblje od 2011. do 2013. godine, Hrvatska s optimizmom gleda na njegove buduće aktivnosti, kazao je ministar Jandroković. U tom kontekstu istaknuo je i ulogu dosadašnjeg glavnog tajnika Hide Biščevića te zahvalio zemljama članicama SEECP-a na potpori koju su mu dale, kao hrvatskom kandidatu, za ponovni mandat.

U organizaciji Republike Turske, aktualne zemlje predsjedateljice Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, u Istanbulu se od 21. do 23. lipnja održava niz sastanaka u cilju ocjene rezultata suradnje u okviru SEECP-a, te daljnjeg jačanja dobrosusjedskih odnosa i razvijanja regionalnog dijaloga. Posebno je istaknut utjecaj svjetske gospodarske krize na regiju.

Na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova raspravljat će se o Godišnjem izvješću te Strategiji i programu rada Vijeća za regionalnu suradnju u razdoblju od 2011. do 2013. godine, kao i prijedlogu imenovanja glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju Hide Biščevića za ponovni mandat na tu dužnost. Također se očekuje finaliziranje teksta Završne deklaracije (tzv. Istanbulske deklaracije), koja će biti usvojena tijekom sutrašnjeg dana, na sastanku predsjednika država i vlada zemalja sudionica SEECP-a.

Priopćenja