Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na konferenciji Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za izgradnju kapaciteta za nadzor epidemije HIV/AIDS-a

Obraćajući se nazočnima ministar Jandroković izrazio je uvjerenje kako će i današnja konferencija dati važan doprinos u promoviranju Hrvatske kao zemlje koja se sve aktivnije uključuje u projekte razvojne pomoći i suradnje

izvor: http://www.jutarnji.hr
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u petak, 20. veljače 2009. godine, na konferenciji Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za izgradnju kapaciteta za nadzor epidemije HIV/AIDS-a, koji djeluje pri Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Obraćajući se nazočnima ministar Jandroković izrazio je uvjerenje kako će i današnja konferencija dati važan doprinos u promoviranju Hrvatske kao zemlje koja se sve aktivnije uključuje u projekte razvojne pomoći i suradnje. Napomenuo je pritom kako su razvojna suradnja i pomoć postali elementarne sastavnice hrvatske vanjske politike te im se stoga pridaje sve veća pažnja i značaj.

Osvrnuvši se tematski sadržaj konferencije kazao je kako, unatoč zabrinjavajućim brojkama o broju oboljelih, ipak ohrabruje podatak da se u posljednje dvije godine broj novoinficiranih i umrlih od AIDS-a počeo polako smanjivati, što je rezultat velikih napora koji se ulažu u sustavno praćenje i prevenciju ove epidemije svjetskih razmjera.

Istaknuvši značaj aktivnosti koje u Hrvatskoj poduzima Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ ministar Jandroković podsjetio je kako Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija od 2007. godine surađuje s Kolaborativnim centrom Svjetske zdravstvene organizacije. Napomenuo je pritom kako će se daljnja podrška i pomoć Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija najuže koordinirati s ostalim resornim ministarstvima i tijelima državne uprave koja sudjeluju u provedbi hrvatske razvojne politike.

Današnja Konferencija organizirana je u zajedničkoj suradnji Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. Na njoj je hrvatskim gospodarstvenicima i predstavnicima diplomatskih misija akreditiranim u Republici Hrvatskoj predstavljen rad Suradnog centra i najavljeno osnivanje stipendijskog fonda za sudjelovanje javnozdravstvenih stručnjaka iz slabije razvijenih zemalja. Centar puža edukaciju iz područja epidemiološkog praćenja HIV/AIDS-a te tehničku pomoć zemljama Istočne Europe, Afrike i Bliskog Istoka u kojima je HIV značajan zdravstveni, a i gospodarski problem.



Priopćenja