Ministar Gordan Jandroković sastao se sa zamjenikom pomoćnika državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država za europske i euroazijske poslove Stuartom E. Jonesom

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u srijedu, 10. rujna 2008. godine, sa zamjenikom pomoćnika državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država za europske i euroazijske poslove Stuartom E. Jonesom

Upućujući čestitku gospodinu Jonesu na imenovanju zamjenikom pomoćnika državne tajnice SAD-a za europske i euroazijske poslove ministar Jandroković istaknuo je u razgovoru kako Hrvatska cijeni suradnju s SAD-om na bilateralnoj, ali i multilateralnoj razini u okviru NATO-a i Vijeća sigurnosti UN-a. Uputio je pritom zahvalu na potpori koju SAD pružaju Hrvatskoj u procesima njezinog pristupanja NATO-u, te izrazio uvjerenje u što skoriju ratifikaciju Protokola o pristupanju Hrvatske u NATO kako od strane SAD-a, tako i ostalih zemalja članica NATO-a.

Na sastanku se razgovaralo i o pitanjima viznog sustava, te mogućnostima daljnjeg razvoja gospodarske suradnje, uz stvaranje preduvjeta za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Osvrnuvši se na trenutno stanje u Gruziji ministar Jandrokovć ponovio je hrvatsko stajalište o potrebi brze i učinkovite provedbe mirovnog plana za rješenje gruzijsko-ruskog sukoba. Također je rekao kako Hrvatska podržava stajališta NATO-a i EU-a o ovom pitanju, uz potpunu podršku suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu Gruzije.

Sugovornici su raspravili i situaciju u Jugoistočnoj Europi, složivši se kako je euro-atlantska perspektiva svih zemalja regije najbolji način postizanja trajne stabilnosti i mira na tom prostoru.



Priopćenja