Ministar Gordan Jandroković sastao se s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Albanije Ilirom Metom, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Tom prilikom potpisali su Protokol o suradnji između Diplomatskih akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Albanije

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim i prijateljskim bilateralnim odnosima te otvorenim dijalogom između dužnosnika i stručnjaka dviju zemalja.

Obostrano su razmijenili informacije o suradnji s Europskom unijom te pružili međusobnu potporu približavanju Uniji. Ministar Jandroković je upoznao svoga sugovornika s trenutnom bilancom zatvorenih i otvorenih poglavlja u pregovaračkom procesu s Europskom unijom te izrazio mišljenje da su stvorene potrebne pretpostavke da se pregovori završe do kraja ove godine. Podsjetio je na spremnost Republike Hrvatske da savjetodavno pomogne Republici Albaniji na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji. Sugovornici su se složili s tezom kako će članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji otvoriti put i drugim zemljama jugoistoka Europe prema punopravnom članstvu u Uniji.

Raspravljajući o stanju gospodarske suradnje dviju zemalja konstatirali su kako je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ona unaprijedila. Iskazali su obostrani interes za izgradnjom Jadransko-jonske autoceste, a ministar Jandroković je prenio interes hrvatskih gospodarstvenika za sudjelovanjem hrvatskih tvrtki u izgradnji infrastrukturnih projekata, osobito onih u prometu i energetici. Izrazili su i potrebu održavanja sjednice Međuvladine komisije za gospodarsku suradnju.

Bilo je riječi i o suradnji dviju država u sklopu NATO-a i unutar multilateralnih organizacija. Konstatirana je konstruktivna suradnja Republike Hrvatske i Republike Albanije u okviru Američko-jadranske povelje, ali i u nizu drugih regionalnih inicijativa i foruma. Posebno je naglašeno da dvije zemlje, kao članice NATO-a, imaju zajednički interes pridonositi unaprjeđivanju stabilnosti, sigurnosti i suradnje u jugoistočnoj Europi.



Priopćenja