Ministar Gordan Jandroković primio je Zastupničku skupinu prijateljstva s Republikom Hrvatskom u Narodnoj Skupštini Republike Srbije

Ministar Jandroković ocijenio je kako je posjet Zastupničke skupine prijateljstva s Republikom Srbijom potvrda jačanja međuparlamentarne suradnje i dodao kako je napredak evidentan i na području gospodarske, pravosudne, turističke, kulturne i policijske suradnje

Ministar Jandroković ocijenio je kako je posjet Zastupničke skupine prijateljstva s Republikom Srbijom potvrda jačanja međuparlamentarne suradnje i dodao kako je napredak evidentan i na području gospodarske, pravosudne, turističke, kulturne i policijske suradnje. Zaključio je da Republika Hrvatska želi razvijati dobrosusjedske odnose s Republikom Srbijom s ciljem rješavanja preostalih otvorenih pitanja i jačanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi. S tim u vezi istaknuo je kako dosadašnje suparništvo dviju država treba prerasti u partnerske odnose na dobrobit obiju država, ali i svih njihovih građana.

Raspravljajući o položaju manjina u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, ministar Jandroković izrazio je uvjerenje da će se hrvatskoj nacionalnoj manjini, sukladno bilateralnom Sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina, omogućiti ostvarivanje svih prava koje srpska manjina već uživa u Republici Hrvatskoj.

Članovima Zastupničke skupine prijateljstva s Republikom Hrvatskom ministar Jandroković je rekao kako je Republika Hrvatska okrenuta europskoj budućnosti te da će se nastaviti zauzimati za što bolje odnose s Republikom Srbijom. Suradnja naših dviju država, naglasio je ministar Jandroković, od iznimne je važnosti za regiju jugoistočne Europe. Republika Hrvatska stoga u političkom i tehničkom smislu pruža potporu europskoj perspektivi Republike Srbije.

Pozdravio je i odluku Vlade Republike Srbije da preda zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji te odluku Unije o liberalizaciji viznog režima s Republikom Srbijom i odmrzavanje primjene Privremenog trgovinskog sporazuma. Dodao je i da proces pridruživanja Europskoj uniji mora biti utemeljen na korektnom ispunjavanju zadanih kriterija.

Zastupnička skupina prijateljstva s Republikom Hrvatskom u Narodnoj Skupštini Republike Srbije osnovana je 2009. godine i ima ukupno 18 članova.



Priopćenja